Citroën tekee kuitenkin seuraajan C4:lle – Cactus toimii vain väliaikaisratkaisuna

Cactuksen Airbump-kolhusuojat ovat kutistuneet lähes huomaamattomiksi helmakoristeiksi, ja nokan sekä perän muodotkin tuotiin lähemmäs valtavirtaa.

Cactuksen Airbump-kolhusuojat ovat kutistuneet lähes huomaamattomiksi helmakoristeiksi, ja nokan sekä perän muodotkin tuotiin lähemmäs valtavirtaa. (Kuva Citroen)

Seuraavasta kompaktiluokan hatchbackista ei tule perinteistä, vaan luvassa on jotakin radikaalimpaa.

AUTOT Ranskalaiset autot ovat tunnettuja avantgardistisista ratkaisuistaan, ja Citroën oli ennen muinoin rohkein merkki tuomaan niitä tuotantoon. Niinpä Sitikan historiaan kuuluu 2CV:n, DS:n ja SM:n kaltaisia autohistorian merkkipaaluja, mutta valitettavan usein Citroën on myös tyytynyt varsin tylsiin perusautoihin. Tämä koskee erityisesti muutamaa viime vuosikymmentä, mutta tähänkin jaksoon mahtuu muutama valopilkku.

Yksi niistä on vuonna 2014 esitelty C4 Cactus, joka on aivan erilainen auto kuin C4:n perusmalli. Cactus on toiminut eräänlaisena katumaasturin korvikkeena, jossa riittää persoonallisia ratkaisuja. Niinpä auton ovia ovat koristaneet ilmalla täytetyt törmäyssuojat, ja etuistuimet muistuttavat vanhan ajan sohvapenkkejä. C4 Cactus on tehty nimestään huolimatta C3:sta tutulle pohjarakenteelle, joten se on toiminut eräänlaisena välimallina pikkuauto- ja kompaktiluokan rajalla.

Sitikka leikkasi kuitenkin aimo annoksen Cactuksen persoonallisuudesta, kun auton facelift esiteltiin muutama kuukausi sitten. Ovien Airbump-kolhusuojat kutistuivat lähes huomaamattomiksi helmakoristeiksi, ja nokan sekä perän muodotkin tuotiin lähemmäs valtavirtaa. Tälle oli syynsä, koska Cactuksesta tehtiin samalla Sitikan volyymimalli kompaktiluokassa.

Citroenin C3 Aircross palkittiin kompaktiluokassa Autobestin kisassa.
Toiveita herättävä Citroenin C3 Aircross palkittiin kompaktiluokassa Autobestin kisassa tammikuussa. (Kuva Citroen)

Citroën päätti nimittäin lopettaa tavallisen C4:n tuotannon ja ohjata sitä kaipaavat asiakkaat Cactuksen pariin. C4 ei ole loistanut oikein millään osa-alueella, ja auto on lisäksi ollut kovin persoonaton, joten myynti on sujunut melko alavireisissä tunnelmissa. Cactuksen pitäisi nyt astua sekä C4:n saappaisiin että kilpailla kompaktiluokan crossoverien kanssa, missä riittää haasteita kilpailijoitaan pienemmälle autolle. Lisäksi C4 Cactus on ominaisuuksiltaan kaukana kompaktiluokan priimuksista, vaikka autoon tuotiinkin monia uusia varusteita kasvojenkohotuksen yhteydessä.

Nämä vaikeudet ovat valmistajankin tiedossa. Citroënin toimitusjohtaja Linda Jackson kertoi nyt brittiläiselle Auto Expressille, että Cactus toimii vain väliaikaisratkaisuna siihen asti, kunnes C4:n seuraaja esitellään. Jackson lupaili lisäksi, että Sitikan seuraavasta kompaktiluokan hatchbackista ei tule perinteistä, vaan luvassa on jotakin radikaalimpaa. Tämä kuulostaa hyvältä ainakin niiden Citroën-fanien korviin, joiden mielestä tuotannosta poistunut C4 oli aivan liian tylsä.

Uutta C4:ää ei kuitenkaan kannata odotella aivan heti, koska se kuuluu vasta valmistajansa pidemmän aikavälin suunnitelmiin. Lisäksi Jackson vakuutteli, että C4 Cactuksesta ei olla hankkiutumassa eroon näistä suunnitelmista huolimatta. Siinä käytetyt ideat antoivat kuulemma inspiraatiota koko merkille, joten toivottavasti tästä omaleimaisuudesta siirtyy jotakin myös seuraavaan C4:ään.

Citroënin myyntilukemat olivat muutenkin laskusuunnassa viime vuonna, mikä johtuu erityisesti Kiinan markkinoiden dramaattisesti pienentyneestä kysynnästä. Asian pitäisi kuitenkin korjaantua upouuden C5 Aircross -katumaasturin avulla, ja Euroopassa toiveet kohdistuvat kompaktiin C3 Aircrossiin. Yksi keino myyntilukemien kasvattamiseen voisi olla myös Internetissä tehtävä autokauppa. Linda Jackson maalaili, että jopa 10 prosenttia Sitikan myynnistä saattaisi tulla netin kautta jo kolmen vuoden päästä.

Kommentoi Facebookissa