Maahanmuuttajasta tuli menestyvä yrittäjä Suomessa – rakensi rahoillaan sadan oppilaan koulun Bangladeshiin

– Suomi on maailman paras maa, sanoo yrittäjä Ibrahim Khalil.

– Suomi on maailman paras maa, sanoo yrittäjä Ibrahim Khalil. (Kuva Anatom Pictures)

Ibrahim Khalililla on neljä Kotipizza-ravintolaa ja hän työllistää 18 henkilöä.

YRITTÄJÄ Franchising-yrittäjä Ibrahim Khalil luki vuonna 2007 bangladeshilaisesta lehdestä, että Suomi on yksi maailman vähiten korruptoituneista maista ja että maa tarjoaa opiskelijoilleen ilmaisen koulutuksen. Tämän innoittamana hän muutti Suomeen ja pääsi opiskelemaan liiketaloutta Raumalle.

Nyt Ibrahim on Suomen kansalainen, omistaa neljä Kotipizza-ravintolaa ja työllistää ravintoloissaan 18 henkilöä. Ravintoloiden tuotot hän käyttää kotikylänsä elämänlaadun kehittämiseen.

Ibrahim Khalil on rakennuttanut Bangladeshiin sadan oppilaan koulun, joka toimii suomalaisen peruskoulun periaatteita noudattaen. Koulun ovet ovat tasavertaisesti avoinna kaikille ja opetussuunnitelma takaa laadukkaan opetuksen.

– Jo lapsena ajattelin, että jos joskus saan rahaa, autan toisia ihmisiä. Olisin valmis tulemaan töihin vaikka vuoden jokaisena päivänä, koska näen suoraan, mikä vaikutus työlläni on ollut kotikylän lasten ja heidän perheidensä hyvinvointiin, Ibrahim Khalil sanoo.

Bangladeshissa koulumatka taittuu osan vuodesta veneellä.
Bangladeshissa koulumatka taittuu osan vuodesta veneellä. (Kuva Anatom Pictures)

Bangladesh on yksi maailman tiheimmin asutuista valtioista, jota koettelevat vakituisesti luonnonkatastrofit kuten tulvat. Pahimmillaan ne ovat peittäneet kaksi kolmasosaa maan pinta-alasta kuukauden ajan.

Ibrahimin työstä Suomessa ja Bangladeshissa on tehty kaksikymmenminuuttinen Kaksi kotimaata -dokumenttielokuva, jonka ovat tuottaneet Kotipizza ja Anatom Pictures.

– Ibrahim on poikkeuksellisen upea esimerkki siitä, miten yrittäjä voi vaikuttaa työllään ympäristöönsä ja toisiin ihmisiin. Dokumentti on tarina yhden ihmisen työstä lähimmäistensä auttamiseksi, Kotipizzan sisältöpäällikkö Tomi Laine sanoo.

  • Videolla Kaksi kotimaata -dokumenttielokuva, kesto 21:51

Kommentoi Facebookissa