Citroënkin hylkää pienen tila-auton

C-Aircross noudattaa ranskalaismerkin parhaita perinteitä erikoisen muotoilun suhteen.

C-Aircross noudattaa ranskalaismerkin parhaita perinteitä erikoisen muotoilun suhteen. (Kuva Citroën)

C-Aircross antaa esimakua C3 Picasson crossover-henkisestä seuraajasta.

AUTOT Tila-autobuumi rantautui Eurooppaan toden teolla 1990- ja 2000-luvuilla, jolloin lähes jokaisella itseään kunnioittavalla valmistajalla piti olla mallistossaan erikokoisia tilamalleja. Vanhan mantereen erikoisuuksiksi muodostuivat pienet ja kompaktit tila-autot, joita myös Citroën C3 Picasso edustaa.

Se esiteltiin itse asiassa varsin myöhään, eli vasta vuonna 2008, jolloin maailma oli jo siirtymässä katumaasturien pauloihin. C3 Picasso on siis sinnitellyt Sitikan mallistossa jo kohta 10 vuotta, ja auto alkaa olla pahasti vanhentunut esimerkiksi tavalliseen C3:een nähden. Uusi C3 esiteltiin viime syksynä, mutta sen pohjalta tehtyä tilaversiota ei ole vielä nähty.

Citroën antaa kuitenkin maaliskuun alussa avautuvassa Geneven autonäyttelyssä esimakua C3 Picasson seuraajasta, joka on muuntautumassa tila-autosta crossoveriksi nykytrendin mukaisesti. Näyttelyssä esiteltävä konsepti on nimetty C-Aircrossiksi, ja se noudattaa ranskalaismerkin parhaita perinteitä erikoisen muotoilun suhteen.

Etuvalot ovat kahdessa eri tasossa, ja kylkien alareunoista löytyy pikkukolhuilta suojaavat Airbumpsit.
Etuvalot ovat kahdessa eri tasossa, ja kylkien alareunoista löytyy pikkukolhuilta suojaavat Airbumpsit. (Kuva Citroën)

Citroën on löytänyt viime aikoina avantgardistisen tyylinsä uudelleen, ja myös C-Aircrossissa nähdään lukuisia omaleimaisia muotoiluelementtejä, jotka ovat tuttuja mm. hieman isommasta C4 Cactuksesta. Niinpä etuvalot ovat samaan tyyliin kahdessa eri tasossa, ja kylkien alareunoista löytyy pikkukolhuilta suojaavat Airbumpsit. Myös takimmaisten kattopilareiden perusmuodot on jo nähty C4 Cactuksessa, mutta uudessa konseptissa pilareihin on lisätty vielä ilmaa ohjaavat ritilät.

Ne optimoivat aerodynamiikkaa, ja samaa tarkoitusta palvelevat myös etupään ilmanottoaukot sekä takapuskurin alla oleva diffuusori. Ne saatetaan nähdä myöhemmin esiteltävässä tuotantomallissakin, kun taas takimmaiset kaappariovet, keskipilarin puuttuminen ja kameroilla korvatut sivupeilit edustavat tyypillistä konseptihöttöä. Vanteet ovat 18-tuumaiset, ja vastaavankokoiset kiekot tulevat varmasti ainakin tuotantoauton lisävarustelistalle.

Kuskin edessä on erillistä pleksiä hyödyntävä heijastusnäyttö, ja puhelimen akun saa täyteen induktiivisen latauksen avulla.
Kuskin edessä on erillistä pleksiä hyödyntävä heijastusnäyttö, ja puhelimen akun saa täyteen induktiivisen latauksen avulla. (Kuva Citroën)

Sisustan tyyli on varsin minimalistista, ja suurin osa napeista on korvattu keskellä kojelautaa pönöttävällä 12-tuumaisella kosketusnäytöllä. Kuskin edessä on lisäksi erillistä pleksiä hyödyntävä heijastusnäyttö, ja puhelimen akun saa täyteen induktiivisen latauksen avulla. Konseptin voimanlähteestä ei ole annettu tarkempia tietoja, mutta tuotantoversion moottorit lienevät pitkälti samoja kuin tavallisessa C3:ssa.

C-Aircross on etuvetoinen SUV-tyylisestä ulkonäöstään huolimatta, mutta Citroënin ja Peugeotin käyttämän Grip Control -järjestelmän pitäisi sentään tuoda vähän lisäpitoa etupyörille. Suurin osa tämän kokoluokan crossovereista myydään etuvetoisina, joten tuotantomallistakaan ei todennäköisesti nähdä joka nurkasta raapivaa versiota. Kauppoihin Sitikan uutuutta odotetaan ensi vuoden aikana, joten Geneven konsepti muuttuu tuotantoautoksi varsin nopeasti.

Kommentoi Facebookissa