Designmuseossa kokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä – arvoesineitä nimekkäiltä keräilijöiltä

Nähtävillä ovat muun muassa Kaj Franckin suupuhalletut lasit, violetti ja turkoosi vuodelta 1955, Nuutajärvi, keskellä Göran Hongellin snapsikarahvi.

Nähtävillä ovat muun muassa Kaj Franckin suupuhalletut lasit, violetti ja turkoosi vuodelta 1955, Nuutajärvi, keskellä Göran Hongellin snapsikarahvi. (Kuva Paavo Lehtonen)

Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä keskustellaan myös keräilyn varjopuolesta eli taideväärennöksistä.

DESIGN Designmuseon näyttely Keräilijät ja kokoelmat tuo yleisön eteen ensi kertaa yksityiskeräilijöiden designkokoelmia, jotka eivät normaalisti ole nähtävillä. Kokoelmien kautta näyttely etsii vastauksia kysymyksiin: millä tavoin muotoilua kerätään, miten keräilijöiden kokoelmat syntyvät ja miksi jostakin designesineestä tulee himoittu keräilykohde.

Esillä on sekä arvokkaita designesinekokoelmia että laaja kattaus käyttöesineitä. Näyttelymateriaali koostuu pääosin modernista suomalaisesta muotoilusta. Designmuseossa nähtävä näyttely käsittelee keräilyä ilmiönä näyttelyyn valittujen keräilijäesimerkkien kautta.

– Museo toimii alustana keräilykokemuksen jakamiselle, joka usein sisältää vahvan tunnelatauksen. Keräilijöiden esineistön ja haastattelujen kautta kerromme keräilijäluonteesta ja keräilyyn liittyvistä motiiveista, kertoo näyttelyn kuraattori Harry Kivilinna Designmuseosta.

Tunnetuimpia muotoilun keräilijöitä Suomessa on kauppaneuvos Kyösti Kakkonen, jonka designkokoelma kattaa jo lähes 10 000 esinettä. Kakkosen tavoitteena designin keräämisessä on ollut hienoimpien suomalaisten muotoiluesineiden säilyttäminen Suomessa, ja myös ulkomaille päätyneiden teosten saaminen takaisin Suomeen. Näyttelyssä nähdäänkin Kakkoselta ainutlaatuinen kokoelma muun muassa Gunnel Nymanin muotoilua.

Näyttely tutustuttaa ensi kertaa myös suomalaissyntyisen ChaimPojuZabludowiczin ja hänen brittiläisen vaimonsa Anitan designkokoelmaan. Heidän kokoelmassa on edustettuna merkittävimpien suomalaisten muotoilijoiden teoksia, josta museossa nähdään otos Alvar Aallon suunnittelemaa esineistöä.

Karhu-juoksukengät vuodelta 1977, valmistaja Karhu.
Karhu-juoksukengät vuodelta 1977, valmistaja Karhu. (Kuva Paavo Lehtonen)

Arvoesineet muodostavat vain pienen osan keräilystä. Arkiesineiden keräilystä on tullut suosittu harrastus, sillä vuosisadan puolivälin käyttölasin, Muumimukien tai Arabian astioiden keräilyn voi aloittaa lähes kuka tahansa. Muumiaiheitta lähestytään näyttelyssä nostamalla muumimukin rinnalle Atelier Faunin muumihahmot ja keraamikko Leo Tykkyläisen 1950-luvulla valmistamat muumifiguurit.

Nuorin keräilijä näyttelyssä on 27-vuotias Iivari Viilomaa, jonka uskomattomat kirpputorilöydöt ovat herättäneet huomiota viime aikoina sosiaalisessa mediassa. Viilomaan keräilykohteena ovat olleet erityisesti Kaj Franckin ja Saara Hopean värilasi 1950-luvulta. Hänen kokoelmistaan esitellään myös Nuutajärven myyntipakkauksia 1950–60-luvuilta.

Yllättävimpien esineiden joukossa nähdään kolmisenkymmentä Karhu Beholding B.V.:n valmistamaa juoksulenkkikenkää klassikkovohvelipohjista keräilyharvinaisuuksiin.

Keräilijät ja kokoelmat -näyttelyssä keskustellaan avoimesti myös keräilykulttuurin varjopuolesta eli taideväärennöksistä. Näyttelyssä nostetaan esiin Rikosmuseosta lainattu väärennös Timo Sarpanevan suunnittelemasta Kajakki-lasiveistoksesta aidon Designmuseon kokoelmiin kuuluvan Sarpanevan lasiveistoksen rinnalle.

Designmuseon Keräilijät ja kokoelmat -näyttely on auki 25.10.2019–15.3.2020. Näyttelyarkkitehtuurista vastaa Aleksi Kuokka muotoilutoimisto AIVAN:sta. Näyttelyn graafisesta ilmeestä vastaa Kobra Agency.

Kaikille ilmaista Designiltaa vietetään 29.10. klo 16-20. Suuren yleisön tapahtumapäivää on 16.11., mukana muun muassa esinetunnistusta ja keräilijäaiheista ohjelmaa. Päivittyvää näyttelyyn liittyvää ohjelmistoa voi seurata täältä.

Lue myös: Mittavassa Kansa sodassa -näyttelyssä kotirintama kerää, uhraa ja taistelee

Kommentoi Facebookissa