Jääkiekon homokeskustelu käy kuumana – ”Suuri yleisö voi pelottaa näitä nuoria”

Jääkiekkoilija Janne Puhakka paljasti HS:n haastattelussa olevansa homoseksuaali. Jääkiekkoyhteisö on ottanut asian hyväksyvästi vastaan.

Jääkiekkoilija Janne Puhakka paljasti HS:n haastattelussa olevansa homoseksuaali. Jääkiekkoyhteisö on ottanut asian hyväksyvästi vastaan. (Kuva AOP)

Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen arvelee, että homoseksuaaliset jääkiekkoilijat pysyvät kaapissa suuren yleisön asenteen pelossa. Jääkiekkoyhteisön asenne ei niinkään pelota.

JÄÄKIEKKO Keskustelu seksuaalisesta tasa-arvosta urheilussa käy jälleen kovilla kierroksilla entisen SM-liigakiekkoilijan Janne Puhakan avauduttua sunnuntain Helsingin Sanomissa homoseksuaalisuudestaan. Puhakan ulostulon jälkeen sosiaalisessa mediassa on käyty kiivasta väittelyä jääkiekkoyhteisön mahdollisesta ”umpimielisyydestä”, jossa homoseksuaalisuutta ei välttämättä hyväksytä.

Suomen A-maajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen kertoi maanantaina Leijonien mediatilaisuudessa, ettei ole itse kohdannut valmentamissaan joukkueissa homoseksuaalisia pelaajia.

– En pysty sanomaan mitään omasta kokemuksestani. Ei kukaan ole tullut ulos kaapista. En tiedä kyllä, Jalonen sanoi.

Moni homoseksuaalinen jääkiekkoilija pysyy kaapissa. Jalonen uskoo, ettei syynä ole niinkään jääkiekkoyhteisön ”umpimielisyys”, vaan pelko yhteiskunnan asenteesta yleisesti.

– En tiedä, onko jääkiekkoyhteisö vai yhteisö ylipäätään semmoinen, etteivät miehet uskalla tulla kaapista ulos. En usko, että jääkiekkoyhteisö välttämättä, vaan suuri yleisö pelottaa näitä nuoria.

Jalonen olettaa, että nykypäivän jääkiekkoilijoista valtaosa suhtautuu homoseksuaalisuuteen varmasti hyväksyvästi.

– Tää on tietenkin vain olettamus, kun en ole puhunut kenenkään kanssa aiheesta. Omista pelaajista on kuitenkin vaikea kuvitella, etteivätkö hyväksyisi sellaisia pelaajia, joilla suuntautuminen on samaan sukupuoleen.

Puhakan haastattelua ja sen tuomaa yhteiskunnallista keskustelua Jalonen pitää tärkeänä asiana.

– Kyllä mä uskon, että se voi rohkaista jotakuta, joka on vastaavassa tilanteessa. Aika näyttää. Ainakin mulla on semmoinen fiilis, että vastaanotto on ollut positiivinen.

Jalonen korostaa, ettei valinnoissa syrjitä ketään seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

– Jos tietäisin, että joku on homo, en mä sen takia jättäisi pelaajaa valitsematta joukkueeseen. Ei sillä ole mulle mitään merkitystä, onko pelaaja nuori tai vanha, valkoinen tai tumma, homo tai hetero.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jesse Puljujärvi palaa Leijoniin – ”Nyt hän saa pelata semmoista lätkää, jossa on parhaimmillaan”

Kommentoi Facebookissa