Dramaattinen kisa Monzassa – Valtteri Bottas palkintopallille

Australialainen Daniel Ricciardo kilpailee Formula ykkösissä McLaren-tallissa (Kuva AOP)

Australialainen Daniel Ricciardo kilpailee Formula ykkösissä McLaren-tallissa. (Kuva AOP)

Lewis Hamiltonin ja Max Verstappenin kolari toi Monzan F1-kisaan draamaa. Voittoon ajoi McLaren-tallin Daniel Ricciardo.

FORMULA 1 McLaren-tallin yhdeksän vuoden voitoton jakso Formula ykkösissä tuli päätökseensä, kun australialainen Daniel Ricciardo ajoi tallin autolla voittoon Monzan radalla ajetussa Italian osakilpailussa. Ricciardo nousi kärkeen startissa ja johti kisaa käytännössä lähdöstä maaliin.

Takavuosien mestaritiimi McLaren nappasi Monzassa peräti kaksoisvoiton. Lando Norris ajoi ruutulipulle toisena.

Edellisen kerran McLaren-tallin autolla oli voitettu F1-kilpailu Brasiliassa 2012. Silloin ykköseksi ajoi Jenson Button.

Myös Ricciardon osalta pitkä kuiva kausi päättyi. Hän oli viimeksi voittanut Red Bull -autolla Monacossa 2018. Voitto oli Ricciardolle F1-uran yhdeksäs.

Tuttuun tapaan Ricciardo juhlisti voittoaan juomalla shampanjaa kengästään. Kuohujuomaa nauttivat Ricciardon kengästä myös Norris sekä McLarenin tallipomo Zak Brown. Kolmanneksi sijoittunut Mercedeksen Valtteri Bottas kieltäytyi tempusta.

Ricciardo jätti startissa taakseen MM-sarjan kärkimiehen Max Verstappenin, jonka kanssa ajoi Red Bullilla 2016-2018. Verstappen ei päässyt Ricciardon ohi.

Varikkopysähdys meni Verstappenilta ylipitkäksi Red Bullin sähläilyn takia. Kisa päättyi Verstappenilla lopulta kolarointiin MM-sarjassa kakkosena olevan Mercedeksen Lewis Hamiltonin kanssa.

Törmäys ei ollut raju, mutta Verstappenin auto ajautui vaarallisesti Hamiltonin Mercedeksen päälle. Ohjaamon halo-turvakaari esti Hamiltonia saamasta rajumpaa osumaa päähänsä.

Hamilton oli ennen törmäystä palannut juuri varikolta radalle. Kumpikaan ei antanut tilaa ja tulos oli seurausta siitä.

Bottas ajoi lauantaina voittoon sprinttikisassa, mutta joutui sunnuntaina starttaamaan lähtöruudukon takaa saatuaan rangaistuksen moottorivaihdosta. Hän teki hienon nousun palkintosijalle ja ajoi parhaan viikonloppunsa sitten heinäkuisen Itävallan osakilpailun.

Verstappen johtaa MM-sarjaa yhä viiden pisteen erolla Hamiltoniin. Bottas on kolmantena 85,5 pistettä Verstappenia perässä.

Verstappenille ja Hamiltonille kolari oli jo kauden toinen. Luvassa lienee loppukaudesta rajua kilvanajoa. Ajamatta on vielä kahdeksan osakilpailua, joista seuraava ajetaan Venäjällä Sotshin olympiapuistossa 26. syyskuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Valtteri Bottakselle hieno onnistuminen – ajoi ensimmäisenä maaliin

Kommentoi Facebookissa