Eduskunnan tautiepidemian aiheuttaja varmistui – kyseessä on norovirus

Noroviruksen leviämisen ehkäisemiseksi kädet kannattaa pestä huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla. (Kuva Sakari Röyskö)

Suoritetun kyselyn perusteella tiedossa on noin 80 sairastunutta.

TERVEYS Eduskunnassa ilmeni viikolla 11 vatsatautitartuntaketju. Vatsatautitartuntaketjun takia henkilökunta, jonka läsnäolo ei ollut välttämätön, määrättiin varotoimenpiteenä etätöihin. Myös lainsäädäntötyöhön liittymättömät tilaisuudet peruttiin loppuviikolta.

Eduskunnassa työskenteleville on lähetetty sähköinen kysely epidemian selvittämiseksi. Kyselyyn on tähän mennessä vastannut yli 240 henkilöä. Kyselyn perusteella tiedossa on noin 80 sairastunutta. Tähän mennessä kahdeksalla henkilöllä on todettu norovirus. Pintanäytteiden tulokset ovat vielä kesken.

Eduskuntaan toimitetaan kirjallinen selvitys saaduista tuloksista. Epidemiasta laaditaan raportti Ruokavirastoon sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselle. Sairastuneiden tai Ravintola Pikku Parlamentissa ruokailleiden toivotaan edelleen vastaavan kyselyyn, jotta voidaan selvittää, onko ruokailulla ollut vaikutusta noroviruksen leviämiseen.

Norovirus tarttuu helposti henkilöstä toiseen joko suoraan tai välillisesti esimerkiksi saastuneiden pintojen välityksellä. Hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan tartunnan. Noroviruksen itämisaika on yleensä 12–48 tuntia. Tyypillisiä oireita ovat ripuli, pahoinvointi tai oksentelu sekä usein myös kuume, vatsakipu ja -krampit. Oireet alkavat usein hyvin äkillisesti ja kestävät yleensä noin 12–72 tuntia.

Viruksen leviämistä voi ehkäistä pesemällä kädet huolellisesti runsaalla vedellä ja saippualla, erityisesti WC-käynnin jälkeen sekä ennen ruokailua tai ruoanlaittoa. Viruksella saastuneet pinnat tulee puhdistaa ja desinfioida huolellisesti käyttäen klooripitoista puhdistusainetta. Sairastuneiden elintarviketyössä olevien henkilöiden tulee olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut jatkaa epidemian selvittämistä yhteistyössä epidemiologisen toiminnan kanssa.

Lue myös: Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosien määrä vain kasvaa – lääkkeitä käyttää jo lähes 50 000 lasta

Kommentoi Facebookissa