Ei ole köyhien touhua – Jokerit tehnyt KHL:ssä tappiota yli 70 miljoonan euron edestä

Jokerit uudisti peliasunsa KHL-kaudelle 2019-20.

Jokerit uudisti peliasunsa KHL-kaudelle 2019-2020. (Kuva AOP)

Jokerit teki viimeisimmällä tilikaudellaan 11,4 miljoonan euron tappion.

JÄÄKIEKKO Jokereiden jääkiekon KHL-seuraa pyörittävä Jokerit Hockey Club Oy on julkistanut tilinpäätöksen edelliseltä tilikaudeltaan. Seura teki tappiota 11,4 miljoonan euron edestä.

Tappiot pienenivät edellisestä tilikaudesta 1,2 miljoonalla eurolla. Liikevaihto kasvoi 2,25 miljoonalla eurolla. Paremmista luvuista huolimatta kannattavasta liiketoiminnasta ei todellakaan ole kyse.

Jokerit aloitti KHL:ssä 2014. Seura on viiden vuoden aikana tehnyt taloudellista tappiota yli 70 miljoonaa. Tappioita on kuitattu venäläisomistajien pääomalainoilla 57 miljoonan edestä.

Todennäköisesti Jokerit tekee kaudeltaan 2019-2020 voitollisen tuloksen, koska pääomalainojen sijasta seura siirtyy sponsorirahoitukseen. Todellisuudessa seura ei tuota voittoa omistajilleen edelleenkään. Tuloista valtaosa ei edelleenkään tule kuluttajilta, vaan Venäjän raaka-ainevarojen bisneksistä.

Nykyään toimintaa rahoittaa Norilsk Nickel Harjavalta Oy, joka omistaa 40 prosenttia Jokereiden osakkeista. Pääomistajana on Jack Promotions Oy, jonka taustalla on Jokereiden nykyinen keulakuva Jari Kurri.

Jokereiden toiminta on täysin riippuvainen venäläisrahoituksesta. Norilsk Nickel Harjavalta Oy:n taustalla häärii venäläismiljardööri Vladimir Potanin.

KHL on osana Vladimir Putinin hallitseman Venäjän kulttuuriagendaa. KHL:n toimintaa ei suunniteltukaan kannattavaksi, vaan toimintaa tuetaan Venäjän raaka-ainevaroja hyödyntävistä yrityksistä.

Vuonna 2014 KHL laajeni Suomeen, kun Harry Harkimo junaili kauppasopimuksen Gennadi Timtshenkon ja Roman Rotenbergin kanssa. Harkimo myi 51 prosentin omistuksensa viime keväänä Kurrille ja samalla mukaan tuli Norilsk Nickel Harjavalta Oy.

KHL:ssä kuluja aiotaan leikata ensi vuonna. Sarjaan tulee palkkakatto, mutta Jokereita se ei auta, koska seuran pelaajakulut ovat jo nyt tulevan palkkakaton luokkaa.

Taloudellisesti kannattavaa toimintaa Jokereista nykyisellä kulurakenteella tuskin saa. Toiminta nykymuodossaan jatkuu kuitenkin niin pitkään, kuin venäläisomistajat sitä haluavat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Jokereilla hurja 13 ottelun putki – ”En halua spekuloida millään sarjataulukoilla”

Kommentoi Facebookissa