Ei pelkkä hurmuriministeri – Justin Trudeau näyttää kuinka USA:n kanssa toimitaan

Justin Trudeau on näytellyt historiallisessa televisioelokuvassa legendaarista sotasankaria ja voittanut konservatiivivastustajansa nyrkkeilyottelussa.

Justin Trudeau on näytellyt historiallisessa televisioelokuvassa legendaarista sotasankaria ja voittanut konservatiivivastustajansa nyrkkeilyottelussa. (Kuva AOP)

Suosittu pääministeri vei Donald Trumpille lahjan, jolla varmisti maiden kauppasuhteet.

KANADA Kansainvälinen media on viime päivinä keskittynyt uutisoimaan siitä, kuinka ihailevia katseita Kanadan nuorekkaan pääministerin Justin Trudeaun puoleen ovat luoneet niin Ivanka Trump kuin herttuatar Catherine. ”Hurmuriministeri saa naisten polvet notkumaan” on kuitenkin melkoisen aliarvioiva ja yhtä kaikki seksistinen luonnehdinta suositusta pääministeristä.

Justin Trudeau on Kanadan entisen pääministerin Pierre Trudeaun vanhin poika. Heidän edustamansa liberaalipuolue on maan vanhin puolue ja ollut lähes koko ensimmäisen maailmansodan jälkeisen ajan hallituspuolue Kanadassa.

Puoluetta vuosia johtanut Pierre Trudeau oli monivuotinen pääministeri 1960-luvulta 1980-luvulle. Yhdysvaltain presidentti Richard Nixon kohotti maljan Pierre Trudeaun isännöimillä päivällisillä esikoisen synnyttyä.

– Haluaisin nostaa maljan Kanadan tulevalle pääministerille, Justin Pierre Trudeaulle.

Pierre Trudeau oli jo yli 50-vuotias saadessaan kolme poikaansa, ja jos Justin Trudeau näyttää uskottavammalta kuin Antti Rinne julistaessaan olevansa feministi, on siihen osansa nimenomaan isällä, joka avioeron jälkeen kasvatti teini-ikäiset kolme poikaansa.

Liberaalipuolueen nouseva tähti avioitui tv- ja radiojuontaja Sophie Grégoiren kanssa, heillä on kolme lasta.
Liberaalipuolueen nouseva tähti avioitui tv- ja radiojuontaja Sophie Grégoiren kanssa, heillä on kolme lasta. (Kuva Prime Minister of Canada)

Opettajasta tulee pääministeri

Justin Trudeau kävi Montrealissa jesuiittojen ylläpitämää Jean-de-Brebeuf-collegea ja opiskeli kirjallisuutta McGill-yliopistossa. Vuonna 1998 nuorimman veljen Michelin traaginen kuolema lumivyöryonnettomuudessa sai Justinin mukaan myös vapaaehtoiseen turvallisuustoimintaan.

Justin Trudeau kieltäytyi vuosia osallistumasta politiikkaan ja työskenteli opettajana, kunnes vuonna 2008 hän lähti mukaan kampanjointiin ja nousi parlamentin jäseneksi. Liberaalipuolueen nouseva tähti avioitui tv- ja radiojuontaja Sophie Grégoiren kanssa, heillä on kolme lasta.

Trudeau oli myös median suosikki, hän näytteli muun muassa historiallisessa televisioelokuvassa legendaarista sotasankaria ja voitti vuonna 2012 konservatiivivastustajansa nyrkkeilyn hyväntekeväisyysottelussa – tuomarin keskeytyksellä.

Uutena puheenjohtajana Justin Trudeau johti edellisissä vaaleissa valtavan vaalitappion kärsineen puolueensa suureen vaalivoittoon vuonna 2015, liberaalipuolueen paikkamääräksi tuli 184 entisen 36 edustajan sijasta. Samalla 43-vuotiaasta Justin Trudeausta tuli Kanadan historian toiseksi nuorin pääministeri.

Vaalilupaukset eivät jääneet vain lupauksiksi, Trudeau nimitti hallitukseensa heti puolet naisministereitä.

– Koska on vuosi 2015, hän perusteli.

Jotkut olivat pettyneitä, kun Justin Trudeau ei suostunut kritisoimaan Donald Trumpia vierailullaan Yhdysvalloissa.
Jotkut olivat pettyneitä, kun Justin Trudeau ei suostunut kritisoimaan Donald Trumpia vierailullaan Yhdysvalloissa. (Kuva Prime Minister of Canada)

Näin toimitaan naapurissa

Trudeau on ihanteistaan huolimatta kuitenkin käytännön poliitikko. Katolinen pääministeri puolustaa naisten oikeutta aborttiin tasa-arvon johdosta, sekä tärkeää mutta kiisteltyä öljyputkea Albertasta Brittiläisen Kolumbian satamaan ”tieteellisistä syistä”.

Trudeaun valtaannousun jälkeen pääministeri oli itse halaamassa lentokentällä pakolaisia, maahan on sen jälkeen tullut noin 40 000 pakolaista. Kanadasta tulikin liberaalin pakolaispolitiikan toiviomaa, kun Donald Trump julisti maahantulokieltonsa Yhdysvaltoihin.

Tänä vuonna Kanada suunnittelee ottavansa 25 000 pakolaista lisää. Mutta on huomioitava, että pakolaismuutto on hallittua. Viranomaiset tietävät etukäteen kuka on tulossa lentokoneella vanhalta mantereelta, montako miestä, naista, lasta ja perhettä.

Kolme neljäsosaa Kanadan viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin ja Donald Trump on uhannut purkaa maalle tärkeän NAFTA-kauppasopimuksen. Trudeau oli tehnyt huolella kotitehtävänsä tavatessaan alkuviikosta Trumpin, hän jopa hauskasti vältti kuuluisaksi tulleen Trumpin ”kaappauksen” kättelyssä tukeutumalla itse ensin presidentin käsivarteen.

Mutta joidenkin pettymykseksi Justin Trudeau ei suostunut edes kritisoimaan Donald Trumpia. Sen sijaan pääministeri vei Yhdysvaltain presidentille lahjaksi kuvan isästään, edesmenneestä Pierre Trudeausta – kuvattuna yhdessä Donald Trumpin kanssa.

Mitä tekee äkkipikaisena ja öykkäröivänä pidetty Trump? Lupaa pääministeri Trudeaulle, että Kanadalla ei ole mitään huolta tai vaikeuksia odotettavissa maiden välisissä kauppasuhteissa.

Miestä, joka voitelee jopa Donald Trumpin vaahterasiirapilla, voikin jo katsoa ihaillen.

Kommentoi Facebookissa