Presidentti Sauli Niinistö: ”Vapaamatkustajille ei ole tilaa”

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli sijoitettu konferenssissa eturiviin Angela Merkelin ja Mike Pencen vierelle.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli sijoitettu konferenssissa eturiviin Angela Merkelin ja Mike Pencen vierelle. (Kuva Katri Makkonen/Tasavallan presidentin kanslia)

Niinistö painotti Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että sopimuksista on pidettävä kiinni.

TURVALLISUUS Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistui viikonvaihteessa Münchenin turvallisuuskonfrenssiin. Se on riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään konfliktien ratkaisua, kansainvälistä yhteistyötä ja vuoropuhelua turvallisuushaasteisiin vastaamiseksi. Münchenin turvallisuuskonferenssi on järjestetty vuodesta 1963 lähtien.

Konferenssiin osallistui yli 500 päättäjää ja asiantuntijaa eri puolilta maailmaa, mukana myös yli 25 valtionpäämiestä. Konferenssin aikana Niinistöllä oli useita kahdenvälisiä tapaamisia. Lisäksi hän osallistui ilmastonmuutosta ja turvallisuutta käsitelleeseen paneelikeskusteluun. Konferenssi keskittyi erityisesti EU:n, transatlanttisten suhteiden ja kansainvälisen järjestelmän tulevaisuuteen.

– Ensimmäistä kertaa täällä Münchenissä ilmastonmuutos ja ympäristökysymykset ja niiden linkittyminen turvallisuuteen ovat esillä, se on merkittävää, presidentti Niinistö arvioi ilmastonmuutosta käsitellyttä paneelia.

Paneelissa presidentti Niinistö keskittyi erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutukseen arktisilla alueilla. Ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat selkeimmät juuri siellä.

– Vakavimmat vaikutukset ovat kuitenkin globaalit. Jäiden sulamisesta johtuva merenpinnan nousu näkyy kaikkialla. Seuraukset ovat katastrofaalisia, presidentti sanoi.

Presidentti alleviivasi, että kansainvälisistä sitoumuksista on pidettävä kiinni myös ilmastonmuutoksen osalta.

– On patistettu sinänsä aivan oikein Nato-maita siihen kahteen prosenttiin, mutta silloin olisi aika johdonmukaista noudattaa myöskin Pariisin sopimusta. Vain yhdessä tekemällä turvallisuuskysymyksistä selvitään, eikä vapaamatkustajille ole tilaa, sanoi presidentti lehdistölle paneelikeskustelun jälkeen.

Presidentti Niinistö keskusteli Münchenin konferenssin yhteydessä myös muun muassa Yhdysvaltain uuden puolustusministerin James Mattisin kanssa. Mattisin tapaamisen jälkeen Niinistö sanoi voivansa tervehtiä tyytyväisenä kaikkea tämän sanomaa.

– Kävimme läpi tietyt perusasiat, jotka liittyvät suomalaiseen turvallisuuteen. Yritin ne hänelle ytimekkäästi selventää. Hän oli selvästi aika tietoinenkin asioista, jotka Suomeen liittyvät.

Presidentti kertoi Mattisin myös lähettäneen terveisiä Suomen puolustusvoimille.

– Hän näkee sen olevan aika kova tekijä.

Presidentti Niinistö tapasi kahdenvälisesti myös Naton pääsihteerin Jens Stoltenbergin. Hänen kanssaan presidentti keskusteli erityisesti lentoturvallisuuteen liittyvistä asioista.

Lauantai-iltana Niinistö piti gaalaillallisilla juhlapuheen Saksan liittopresidentti Joachim Gauckille, jolle myönnettiin tämän vuoden Ewald von Kleist -palkinto. Niinistö muisteli sekä ystävänsä Gauckin että hänen itsensä astuneen virkaansa lähes samanaikaisesti maaliskuussa 2012, vain muutaman viikon erolla.

– Tuskin kumpikaan meistä osasi 1980-luvun lopulla aavistaa, mitä oli tulossa. Olin itse tuolloin vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja, ja lähinnä minua huolestutti se, tulisinko valituksi seuraavalle kaudelle, presidentti hauskuutti juhlavieraita.

Kommentoi Facebookissa