Eläinten anatomiaa esittelevä näyttely saa katsomaan elämää uudella tavalla

Suomalainen tiedekeskus Heureka Vantaalla esittelee näyttelyssään eläinten anatomiaa.

Suomalainen tiedekeskus Heureka Vantaalla esittelee näyttelyssään eläinten anatomiaa. (Kuva Heureka)

Jo yli 100 000 on nähnyt Eläinten Body Worlds -näyttelyn Heurekassa.

NÄYTTELY Maailmalla suuren suosion saavuttaneen Eläinten Body Worlds -näyttelyn on nähnyt reilun neljän kuukauden aikana tiedekeskus Heurekassa jo yli 100 000 kävijää. Heureka pidentää arkipäivien aukioloaikojaan kahdella tunnilla kesäkuukausien ajaksi.

Eläinten anatomiaa esittelevä näyttely on herättänyt tuhansissa kävijöissä uteliaisuutta, hämmästystä, ihastusta ja ällötystäkin.

– Useimmiten uteliaisuus kuitenkin voittaa ja eläimet on katsottu epäilyksistä huolimatta mielenkiinnolla loppuun saakka. Moni on kehunut näyttelyä hyvin vaikuttavaksi ja todennut, että sen jälkeen kaiken näkee ihan uudella tavalla, toteaa biologi ja Heurekan innoittaja Elina Häivälä.

Yli sadasta aidosta plastinoidusta eläimestä ja eläinten osista koostuva näyttelyn tarkoitus on herättää kunnioitusta eläimiä, luontoa ja elämää kohtaan. Näyttely tarjoaa kattavan kuvan eläinten anatomiasta, sillä plastinointitekniikka mahdollistaa aitojen eläinten luiden, lihasten, hermojen ja elinten näyttämisen yksityiskohtia myöten.

Eniten näyttelyssä kiinnostavat suurikokoiset eläimet kuten aasiannorsu.
Eniten näyttelyssä kiinnostavat suurikokoiset eläimet kuten aasiannorsu. (Kuva Heureka)

Häivälän mukaan näyttelyssä on käyty päivittäin mielenkiintoisia keskusteluja eläinten anatomiasta ja asiantuntijainnoittajat ovat saaneet vastailla kiperiin kysymyksiin. Eniten ihastusta ovat herättäneet suurikokoiset eläimet, kuten aasiannorsu, kirahvi ja gorilla.

– Gorillasta tekee vaikuttavan sen suuri koko ja samankaltaisuus viereisessä vitriinissä seisovaan toiseen ihmisapinaan eli ihmiseen. Näyttely tarjoaakin mahtavan mahdollisuuden eri eläinlajien ja -ryhmien vertailuun, Häivälä sanoo.

Eläinten anatomiaan ehtii tutustua tiedekeskuksessa vielä syksyyn saakka.

Eläinten Body Worlds -näyttelyn lisäksi Heurekassa on mahdollisuus tutustua muun muassa huhtikuussa avattuun Sähkölä-näyttelyyn tai nauttia aurinkoisista päivistä tiedepuisto Galileissa.

  • Tiedekeskus on avoinna 5.6.–13.8. arkisin kello 10–19 ja viikonloppuisin kello 10–18. Eläinten Body Worlds -näyttely on esillä Heurekassa 29.10.2017 saakka.

Kommentoi Facebookissa