Elokuva-arvio: surrealistinen Swiss Army Man saapuu Suomeen

Ainoastaan muutamissa Daniel Radcliffen vaarallisimmista kohtauksista käytettiin nukkea / stunttia. (Kuva Filmikamari)

Ainoastaan muutamissa Daniel Radcliffen vaarallisimmista kohtauksista käytettiin nukkea / stunttia. (Kuva Filmikamari)

Leffa pokkasi parhaan ohjauksen palkinnon Sundance-festivaalilla 2016.

ELOKUVAT Puoli vuotta siinä meni, mutta vihdoin Swiss Army Man saadaan Suomen levitykseen muuallekin kuin leffafestareille. Tästä kiitos kuuluu Cinemanse Oy:lle, jonka kautta elokuva pamahtaa heti kättelyssä viidentoista eri paikkakunnan teattereihin.

Swiss Army Man on yksi alkuvuoden persoonallisimmista ensi-illoista. Juoni etenee pähkinänkuoressa näin: Paul Danon esittämä Hank on haaksirikkoutunut autiolle saarelle, toivonsa menettäneenä, kunnes eräänä päivänä rantaan ajautuu ruumis (Daniel Radcliffe). Kyseessä ei ole kuitenkaan mikä tahansa vainaja, vaan Hankin vapaalippu takaisin sivistyksen pariin.

Elokuvan takana on lyhytelokuvien parista tuttu Daniels-kaksikko eli Dan Kwan ja Daniel Scheinert. He ovat aiemmin tehneet myös musiikkivideoita nimille kuten Chromeo ja Tenacious D, kuuluisimpana DJ Snaken sekä Lil’ Jonin Turn Down For What -irroittelu (yli 600 miljoonaa katselukertaa YouTubessa). Swiss Army Man on heidän ensimmäinen koko illan elokuvansa.

Ei-niin-vakavaa indietä

Kyseessä on omituinen produktio muutenkin kuin juonensa puolesta. Sen markkinointimateriaalit ja visuaalinen toteutus ovat tyyliltään verrattavissa palkintoja kahmiviin indie-elokuviin, toisaalta kaikki keskeisimmät tapahtumat liittyvät pieruhuumoriin (ruumiin päästäessä kaasuja).

Paul Dano ja Daniel Radcliffe muodostavat persoonallisen parivaljakon. (Kuva Filmikamari)
Paul Dano ja Daniel Radcliffe muodostavat persoonallisen parivaljakon. (Kuva Filmikamari)

Kwan ja Scheinert ovat lähteneet tekemään jotain omaperäistä, ottamatta itseään liian vakavasti. Taustalla kytee luonnonläheisille seikkailuelokuville tyypillisiä teemoja ystävyydestä, kulttuurieroista, vapaudesta sekä selviämisestä. Mitä pidetään yleisesti hyväksyttävänä, onko palaaminen sivistyksen pariin lopulta edes järkevää?

Elokuva tuntuu olevan erityisen tärkeä Daniel Radcliffelle, joka on osallistunut aktiivisesti leffan promoamiseen ja heittäytyy haastavaan rooliinsa ympäriinsä raahattavana ”elävänä kuolleena” ihailtavan omistautuneesti.

Kiintymyksen ymmärtää. Radcliffen viimeisimmästä Harry Potter -elokuvasta on aikaa reilut viisi vuotta, mutta näyttelijän uraa on jäänyt varjostamaan salamanmuotoinen leima keskelle otsaa. Tällaiset radikaalit pienemmän budjetin roolit ovat omiaan tekemään pesäeroa teinivuosien velhoiluun.

Swiss Army Man ei jää elokuvahistoriaan klassikkona tai napakymppinä, mutta sen hyvin ajoitettu huumori ja mieleenpainuva idea tekevät Daniels-kaksikon debyytistä ehdottomasti katsomisen arvoisen.

Swiss Army Man (2016)

Ensi-ilta: 13.1.2017
Ikäraja: K12
Kesto: 97 min.
Käsikirjoitus: Dan Kwan & Daniel Scheinert
Ohjaus: Dan Kwan & Daniel Scheinert
Rooleissa: Paul Dano, Daniel Radcliffe, Mary Elizabeth Winstead
Tuotanto: Blackbird / Cold Iron Pictures / Tadmor
Tuotantomaa: USA

Kommentoi Facebookissa