Maailman parhaat kokit ovat kisassa vegaanihaasteen edessä

Suomen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen Budapestissa pidetyissä Euroopan-karsinnoissa.

Suomen Bocuse d'Or -edustaja Eero Vottonen Budapestissa pidetyissä Euroopan-karsinnoissa. (Kuva Jussi Ulkuniemi)

Kokkien maailmanmestaruuskilpailuksi tituleerattu Bocuse d’Or täyttää tänä vuonna 30 vuotta.

RUOKA Bocuse d’Or -kilpailu viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan. Suomi osallistuu Ranskan Lyonissa 24.–25.1. pidettävään kisaan edustajanaan kokenut Eero Vottonen sekä assistentti Miikka Manninen. Tiimi voitti Global Chefs Challenge -kilpailun vuonna 2016.

Juhlavuoden kunniaksi kilpailussa näkyy sekä historia että moderni ote, mikä on tarkoittanut kilpailijoille yllätyksiä. Suurin yllätys on ollut perinteisesti kalaraaka-aineesta tehdyn lautasannoksen muuttuminen ajan hengen mukaisesti vegaaniseksi.

– Sataprosenttisesti kasviksista kootun annoksen suunnittelu oli minulle kala-annosta vaikeampaa, mutta olemme päässeet erinomaiseen lopputulokseen. Voimme ottaa mukaan Suomesta kaksi raaka-ainetta, joita emme vielä paljasta, mutta lupaan, että vegaaniannos on minulle tyypilliseen tapaan täynnä vahvoja aromeja ja Suomi ilmentyy annoksessa metsän mauissa, Vottonen kertoo.

Vadille koottava liha-teema kunnioittaa kilpailun pitkää historiaa sekä kilpailun perustajan Paul Bocusen kotikaupungin Lyonin ruokaperinteitä. Lihavadin raaka-aineet ovat Bressen kana ja äyriäiset, ja tehtävänä on tulkita klassista ranskalaista annosta ja tuoda se nykyaikaan.

Vegaaninen annos tuo kilpailuun uudenlaista jännitystä. Läntiset fine dining -maat ovat perinteisesti vahvimmillaan liha- ja kalaraaka-aineiden parissa, ja tuomarit arvioivat ensimmäistä kertaa kisojen historiassa puhtaasti kasviruoka-annosta. Kasvisruoka saattaakin nostaa kärkikahinoihin mustia hevosia.

Vegaaniannoksessa arvioidaan makua, annoksen ulkonäköä sekä kilpailijoiden omien maiden vaikutteiden esiintuomista. Lihavadilla tuomaristo arvioi edellä mainittujen lisäksi klassisen Poulet aux écrevisses –annoksen tulkintaa. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttavat keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa kisaorganisaatio määrittelee pakollisesti käytetyt raaka-aineet. Tuomaristo koostuu osallistuvien maiden kisatiimien presidenteistä, Suomen tuomari on Pekka Terävä.

Bocuse d’Oria voi seurata suorana lähetyksenä verkossa osoitteessa www.sirha-tv.com.

Kommentoi Facebookissa