Erilaisuus ja identiteetin löytäminen korostuvat Topelius- ja Arvid Lydecken -palkituissa

Siri Kolun teoksessa kieli, rakenne sekä tarina hengittävät ja antavat tilaa lukijan omille ajatuksille.

Siri Kolun teoksessa kieli, rakenne sekä tarina hengittävät ja antavat tilaa lukijan omille ajatuksille. (Kuva Toni Härkönen)

Siri Kolun ja Sanna Iston teokset palkittiin vuoden ansiokkaimpina nuorten- ja lastenkirjoina.

KIRJAT Suomen Nuorisokirjailijat ry jakaa vuosittain kaksi perinteikästä kirjallisuuspalkintoa: Topelius-palkinnon nuortenkirjalle sekä Arvid Lydecken -palkinnon lastenkirjalle.

Siri Kolun Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava) -nuortenkirja sai Topelius-palkinnon ja Sanna Iston Maan alaiset (WSOY) palkittiin Arvid Lydecken palkinnolla. Kummankin palkinnon arvo on tänä vuonna 2017 euroa. Molemmat kirjat olivat myös Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -ehdokkaita viime vuonna.

Kesän jälkeen kaikki on toisin -kirja kertoo Peetusta, joka on syntynyt väärään kehoon. Se on kertomus herkistä perhesuhteista, rakkaudesta, kasvamisesta, vapaudenkaipuusta sekä ihmisen oikeudesta, halusta ja tarpeesta määritellä itsensä ja identiteettinsä.

Mä en ole sun tyttösi, ja jos mä en voi olla sun poikasi, mä en voi olla sun lapsesi enää.”

Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin
Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava)

Henkilöiden tunteita kuvataan tarkasti, tyylikkäästi ja hienovaraisesti. Painavasta asiasta huolimatta Siri Kolun teoksessa on keveyttä ja teoksen kieli, rakenne sekä tarina hengittävät ja antavat tilaa lukijan omille ajatuksille.

Kolun kirja sopii luettavaksi yhtä lailla nuorille kuin aikuisille: ilmavuus kantaa läpi tarinan ja johdattaa paitsi päähenkilön, myös lukijan kohti maailmaa, jossa kaikilla on oikeus rakastaa ja olla oma itsensä.

Sanna Iston kirja on ajaton kertomus ystävyyden voimasta, uskalluksesta sekä omien vahvuuksien ja rajojen löytämisestä.
Sanna Iston kirja on ajaton kertomus ystävyyden voimasta, uskalluksesta sekä omien vahvuuksien ja rajojen löytämisestä. (Kuva Markus Stein)

Sanna Iston lastenkirja Maan alaiset on kertomus Metuli-tytöstä, joka eräänä aamuna huomaa muuttuneensa erikoiseksi eläimeksi. Mitä tehdä, kun oma elämä yhtäkkiä ryövätään? Kesäinen Suomenlinna tunneleineen ja linnoituksineen on herkullinen miljöö seikkailulle maanalaisen kansan joukossa. Metuli tutustuu paitsi erwinien maailmaan, myös itseensä ja ihmisiin uudenlaisesta näkökulmasta.

Mielikuvitus, vaihtoehtohistoria, arki ja fantasia punoutuvat teoksessa saumattomasti yhteen. Mukaansatempaava, erinomaisella kielellä kirjoitettu teos etenee sujuvasti ja pitää lukijan otteessaan alusta loppuun. Maan alaiset on ajaton kertomus ystävyyden voimasta, uskalluksesta sekä omien vahvuuksien ja rajojen löytämisestä.

Iston lastenromaani Tinka ja Taika sai Arvid Lydecken -palkinnon vuonna 2012. Teos Tinka ja Taika – Noidanruohon salaisuus oli Lasten LukuVarkaus -ehdokkaana 2013.

Teoksen on kuvittanut Sami Saramäki.

Sanna Isto: Maan alaiset
Sanna Isto: Maan alaiset (WSOY)

Pari sanaa palkinnoista

Topelius-palkinto on perustettu vuonna 1946 ja se on Suomen vanhimpia nuortenkirjallisuuspalkintoja. Arvid Lydecken -palkintoa on jaettu 1960-luvulta alkaen. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

Kommentoi Facebookissa