Interpolin etsityimmät – Nämä rikolliset Suomi on etsintäkuuluttanut!

Helsingin poliisilla on vuorokaudessa noin 450 eri tehtävää.

Helsingin poliisilla on vuorokaudessa noin 450 hälytystehtävää. (Kuva Fotolia)

Yhdeksää henkilöä etsitään mm. murhasta, törkeästä ryöstöstä, talousrikoksista ja lapsikaappauksesta.

RIKOS Interpol on maailman laajin poliisiorganisaatio, jolla on 190 jäsenvaltiota. Sen kautta etsitään tällä hetkellä julkisesti kansalaisten avulla 120 kansainvälisesti etsintäkuulutettua henkilöä. Vielä laajempi kansainvälinen rekisteri on kadonneista ihmisistä, siihen kuuluu 1 156 nimeä.

Valtaosa Suomen etsintäkuuluttamista henkilöistä, yli 100 henkilöä, on vain salatulla, viranomaisille näkyvällä listalla. Julkiseen Interpolin listaan Suomen etsintäkuuluttamista henkilöistä kuuluu tällä hetkellä yhdeksän ihmistä, joista osa on ollut pakomatkalla jo vuosia.

Toisten olinpaikan Suomen poliisi tietää, mutta kyseinen maa ei suostu luovuttamaan etsintäkuulutettua Suomeen.

Svetlana Hytti, Aleksei Pojidaev sekä Choman Hidajet ovat etsintäkuulutettujen listalla.
Svetlana Hytti, Aleksei Pojidaev sekä Choman Hidajet ovat etsintäkuulutettujen listalla. (Kuva Interpol)

Pietarilainen Svetlana Aleksandrovna Hytti, 48, on 165 senttiä pitkä ja painaa 55 kiloa. Häntä epäillään useista rikoksista, jotka käsittävät muun muassa törkeitä veropetoksia ja kirjanpitorikoksia, vahingot ovat satoja tuhansia euroja. Hytin tiedetään olevan Venäjällä, mutta maa ei luovuta kansalaisiaan Suomeen.

Aleksei Aleksandrovitch Pojidaev, 56, on myös Venäjän kansalainen ja syntynyt Pietarissa. Pojidaevin rikosnimikkeitä ovat kirjanpitorikos sekä törkeä veropetos.

Irakin kurdia Choman Faik Hidajetia, 30, epäillään kahdesta ryöstöstä. Hän ryösti eräästä liikkeestä lähes 20 000 euroa ja on sen jälkeen ollut vuosia pakomatkalla. Hidajet on 176 senttiä pitkä ja painaa 65 kiloa.

Interpol kaipaa myös Marina Kettusta, Ayoub El Yaakoubia sekä Maija-Liisa Lahtista.
Interpol kaipaa myös Marina Kettusta, Ayoub El Yaakoubia sekä Maija-Liisa Lahtista. (Kuva Interpol)

Marina Cecilia Kettunen, 30, on syntynyt Houtskarissa ja pakoillut poliisia jo kymmenenkunta vuotta. Noin 155 sentin mittaisen ja 55-kiloisen Kettusen epäillään huijanneen hänet lapsesta asti tunteneelta iäkkäältä mieheltä 100 000 euroa.

Marokkolaisen Ayoub El Yaakoubin, 53, avovaimo katosi vuonna 1992 Hämeenlinnassa ja El Yaakoubi oli jo pidätettynä, mutta oikeus vapautti hänet näytön puuttuessa. Mies ehti paeta maasta ennen kuin ruumis löydettiin jätesäkistä Padasjoelta. Vihjeiden mukaan El Yaakoubi saattaa liikkua Etelä-Euroopassa.

Lehtikeisari Urpo Lahtisen leski Maija-Liisa Lahtinen, 67, ei taidetta Villa Urpoon kerätessään odottanut pääsevänsä vielä joskus Interpolin etsintäkuulutettujen listalle. Hänet tuomittiin vuonna 2005 kuolinpesän varojen kavaltamisesta, mutta leski ehti poistua Sveitsiin ennen tuomion vahvistamista hovioikeudessa. Vankeustuomio vanheni viime kesänä, mutta Helsingin käräjäoikeudessa luettiin toinen syyte törkeästä kavalluksesta. Tapausten yhteissumma on yli 15 miljoonaa euroa.

Jos näet Viktoriia Vasilevan, Yonis Mahamed Yussufin tai Adnan Ghafoorin, ota yhteyttä poliisiin.
Jos näet Viktoriia Vasilevan, Yonis Mahamed Yussufin tai Adnan Ghafoorin, ota yhteyttä poliisiin. (Kuva Interpol)

Venäläistä 29-vuotiasta Viktoriia Vasilevaa etsitään törkeän huumausainerikoksen epäilyn johdosta. Vasilevasta ei ole aikaisemmin ollut valokuvaa etsintäkuulutuksessa.

Somalialainen Mahamed Yussuf Yonis, 26, on etsittynä useista rikoksista kuten törkeästä pahoinpitelystä, tapon yrityksestä ja vahingonteosta.

Irakin kurdia Adnan Ghafooria, 38, viranomaiset kaipaavat tammikuussa 2015 Helsingissä ja ulkomailla tapahtuneen lapsikaappauksen sekä törkeän vapaudenriiston johdosta.

Jos esimerkiksi lomamatkalla näet mahdollisesti Interpolin listalla esiintyvän henkilön, kannattaa ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin tai Suomessa Keskusrikospoliisiin, sähköposti on wanted.krp@poliisi.fi.

Kommentoi Facebookissa