Lexus LS muutti rajusti tyyliään

Lexuksen uutuuden perusmuodoissa on samanlaista kissamaisuutta kuin Jaguarin vanhoissa sedaneissa.

Lexuksen uutuuden perusmuodoissa on samanlaista kissamaisuutta kuin Jaguarin vanhoissa sedaneissa. (Kuva Lexus)

Japanilainen luksuslimusiini näyttää nyt lähes nelioviselta coupélta.

AUTOT Toyotan luksusbrändi Lexus esitteli ensimmäisen mallinsa, eli mm. S-luokan Mersun ja BMW:n 7-sarjan haastaneen LS 400:n lähes päivälleen 28 vuotta sitten Detroitin autonäyttelyssä. Auto on tämän jälkeen edennyt jo neljänteen sukupolveensa, mutta sen tyyli ei ole koskaan ollut kovin omaleimaista. Muotoilu on ollut pitkälti saksalaiskilpailijoilta kopioitua, mutta korkeatasoinen laatu ja hyvä palvelukonsepti ovat vedonneet erityisesti amerikkalaisasiakkaisiin.

Niinpä ei ole mikään ihme, että Lexus valitsi Detroitin näyttelyn myös viidennen sukupolven LS:n esittelypaikaksi. Ison japanilaissedanin tyyli on muuttunut lähes täysin, ja autossa on siirrytty raskaista edustusautomaisista linjoista suorastaan lennokkaaseen coupé-henkeen. Mittasuhteetkin on laitettu uusiksi, ja tuore LS on madaltunut noin 1,5 sentillä. Lisäksi auton konepelti ja takaluukun kansi kulkevat 3-4 senttiä entistä matalammalla, joten Lexuksen uutuuden perusmuodoissa on samanlaista kissamaisuutta kuin Jaguarin vanhoissa sedaneissa.

Ulkomitat ovat samaa luokkaa kuin pahimpien saksalaiskilpailijoiden pitkäakselivälisissä versioissa.
Ulkomitat ovat samaa luokkaa kuin pahimpien saksalaiskilpailijoiden pitkäakselivälisissä versioissa. (Kuva Lexus)

LS:n linjoissa on haluttu tuoda esiin myös auton japanilaiset juuret, mikä tarkoittaa teräviä kanttauksia ja yksityiskohtien runsautta. Erityisesti maski ja etuvalot ovat niin erikoinen kokonaisuus, että siitä joko pitää tai ei, mutta ainakin uusi Lexus erottuu takuuvarmasti muiden edustusautojen joukosta. Sama tyyli jatkuu sisätiloissa, ja kojelaudankin muotoilu edustaa tätä orgaaniseksi kutsuttua linjaa.

Viidennen sukupolven LS on tehty samalle takavetopohjaiselle perusrakenteelle kuin merkin tuore LC 500 -coupé. Ulkomitat ovat samaa luokkaa kuin pahimpien saksalaiskilpailijoiden pitkäakselivälisissä versioissa, ja Lexuksen akselivälikin on lähempänä niitä kuin tavallisia malleja. Lexuksen uutta GA-L-nimistä pohjalevyä mainostetaan merkkinsä historian jäykimmäksi, ja korirakenteen paino on pudonnut noin 90 kilolla suurlujuusteräksen ja alumiinin käytön ansiosta.

Tämän pitäisi mahdollistaa entistä paremmat ajo-ominaisuudet, joita kohentaa myös VDIM-lyhenteellä tunnettu järjestelmä. Se pystyy vakauttamaan auton kulkua mm. silloin, kun pito vaihtelee eri puolten pyörien välillä. Lisäksi aktiiviset kallistuksenvaimentimet ja nelipyöräohjaus parantavat käsiteltävyyttä mutka-ajossa. Lisävarusteinen ilmajousitus nostaa myös auton korkeutta sisään astuttaessa ja avaa penkkien sivutuet normaalia väljemmiksi, jotta entistä matalampi kori ei aiheuttaisi kulkuongelmia varttuneemmille asiakkaille.

Pellin alla käytetään uutta 3,5-litraista tuplaturbo-V6:ta, jonka pitäisi tarjota veekasin voima pienemmällä kulutuksella. Koneesta irtoaa 415 hevosvoiman teho ja 600 newtonin vääntö, joiden turvin luksusauton takavetoversion luvataan pinkaisevan vain 4,5 sekunnissa 60 mailin tuntinopeuteen. Voimansiirrosta vastaa puolestaan peräti kymmenvaihteinen momentinmuunninautomaatti, jonka pitäisi vaihtaa yhtä nopeasti kuin kaksoiskytkinlaatikot.

Avustinjärjestelmien kohokohtana toimii systeemi, joka osaa väistää ja jarruttaa auton eteen tulevaa jalankulkijaa.
Avustinjärjestelmien kohokohtana toimii systeemi, joka osaa väistää ja jarruttaa auton eteen tulevaa jalankulkijaa. (Kuva Lexus)

Äänettömyyteen ja epämiellyttävien taajuuksien karsimiseen on kiinnitetty erityistä huomiota, jotta Mark Levinsonin 3D surround -äänentoistojärjestelmä pääsee oikeuksiinsa. Tietoviihdejärjestelmän navigaattoriruutu on peräti 12,3 tuumaa leveä, ja lisävarusteena saatavaa värillistä tuulilasin heijastusnäyttöä mainostetaan maailman suurimmaksi.

Avustinjärjestelmien kohokohtana toimii systeemi, joka osaa väistää ja jarruttaa auton eteen tulevaa jalankulkijaa. Uusi LS tulee USA:ssa myyntiin loppuvuodesta, ja myös Eurooppa-versio nähtäneen pikapuoliin. Lexuksen uutuutta aiotaan kaupata jopa 90 maassa, ja vanhalla mantereella myynti painottuu varmasti hybrideihin tuttuun Lexus-tyyliin.

Kommentoi Facebookissa