Emma Kimiläisellä upea viikonloppu – osoitti olevansa formulasarjansa huippu

Emma Kimiläinen on W Series-formulasarjan historian ensimmäinen suomalaisvoittaja.

Emma Kimiläinen on W Series-formulasarjan historian ensimmäinen suomalaisvoittaja. (Kuva Colin McMaster/LAT Images/W Series)

Emma Kimiläinen avasi W Series -formulasarjan voittotilinsä Hollannin Assenissa.

FORMULA Emma Kimiläinen saavutti lauantaina Hollannin Assenissa uransa ensimmäisen osakilpailuvoittonsa naisten formulasarjassa, W Seriesissä. Kimiläinen, 30, starttasi paalupaikalta ja ajoi voiton lopulta yli viiden sekunnin erolla.

Sunnuntaina Kimiläinen osoitti huippuvauhtinsa uudelleen Assenin radalla sijoittumalla neljänneksi. Sunnuntain kisaan startattiin MM-pistetaulukon käänteisessä järjestyksessä ja Kimiläinen lähti matkaan ruudusta 15. Hän nousi vakuuttavan esityksensä myötä 11 sijaa ja taistellen loppuun saakka tiukasti palkintosijastakin.

Kolmantenakin käväissyt Kimiläinen ylitti maalilinjan lopulta neljäntenä. Kisa oli huipputasainen, sillä Kimiläinen hävisi voiton napanneelle Megan Gilkesille ainoastaan puoli sekuntia.

Kyse oli ylimääräisestä kisasta, jossa ei jaettu pisteitä. Pistetaulukossa Kimiläinen on kuudentena eron kärjessä olevaan Britannian Jamie Chadwickiin ollessa 63 pistettä.

Kimiläinen kolaroi kauden avauskilpailussa Hockenheimissa rajusti, eikä fyysisten syiden takia osallistunut seuraaviin kisoihin Zolderissa ja Misanossa. Hän teki paluun W Series-sarjaan kauden neljännessä kisassa Norisringillä sijoittuen viidenneksi. Assenissa tuloksena oli voitto.

Kimiläinen oli kymmenisen vuotta sitten moottoriurheilun lupaus, mutta urakehitys tyssäsi sponsoriongelmiin. Tämä johtui
maailmanlaajuisesta taantumasta, joka iski erityisen lujasti autoteollisuuteen ja autourheiluun.

W Series tarjosi 30-vuotiaalle Kimiläiselle uuden mahdollisuuden. Viimeistään Assenissa hän osoittikin olevansa sarjan parhaita kuljettajia.

W Seriesin tarkoituksena on innostaa lisää naisharrastajia moottoriurheilun pariin. Tosin sarja on kerännyt kritiikkiäkin, koska moottoriurheilu on ratsastuksen ohella käytännössä ainoa urheilumuoto, jossa naiset voivat haastaa miehet ilman fyysisiä rajoitteita.

Formula ykkösissä naisajajia ei ole nähty kilpailemassa kuitenkaan 27 vuoteen. Indy– tai NASCAR-sarjassakin ainoa merkittävämpää menestystä saavuttanut naisajaja on viime vuosina ollut Danica Patrick.

W Series saattaa olla uusi iso ponnahduslauta naisautourheilijoille haastamaan miehiä tasapäisemmin. Kimiläiselläkin pitäisi olla ikänsä puolesta useampia ajovuosia vielä edessään.

W Series-sarjan kausi päättyy Englannin Brands Hatchissa 11. elokuuta.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Kova väite Italiasta – Kimi Räikkönen palaamassa Ferrarille

Kommentoi Facebookissa