Emmanuel Macron astui virkaansa – ”Tästä päivästä alkaen olen töissä, Vive la France!”

Presidentti Emmanuel Macron sai parlamenttiin tarvitsemansa tuen, jotta lakiesitykset voidaan viedä läpi.

Presidentti Emmanuel Macron sai parlamenttiin tarvitsemansa tuen, jotta lakiesitykset voidaan viedä läpi. (Kuva AOP)

Ensimmäinen valtiovierailu suuntautuu lähes perinteiden mukaisesti huomenna Saksaan.

RANSKA Ranskan nuorin presidentti astui tänään virkaansa, kun 39-vuotiaan Emmanuel Macronin virkaanastujaiset pidettiin juhlavassa seremoniassa Élysée-palatsissa. Hän keskusteli kahden kesken väistyvän presidentin Francoise Hollanden kanssa – ja sai Ranskan ydinaseiden laukaisukoodin.

Ensimmäisessä puheessaan presidenttinä Macron viittasi Ranskan kokemiin terrori-iskuihin ja korosti huolta, että ranskalaisten on saatava asua vahvemmassa maassa ilman pelkoa.

– Ranska valitsi toivon, katseen tulevaisuuteen. Maailma ja Eurooppa tarvitsevat enemmän kuin koskaan Ranskaa – vahvaa Ranskaa, joka puhuu äänekkäästi vapauden ja solidaarisuuden puolesta, Macron julisti.

Hän lupasi myös toimia maan yhdistymisen sekä Euroopan unionin puolesta.

– Meidän täytyy korjata kahtia jakautunut yhteiskuntamme. Tästä päivästä alkaen olen töissä, Vive la France!

Juhlallisuudet jatkuivat myöhemmin käynnillä Riemukaaren luona tuntemattoman sotilaan haudalla. Arviolta 1 500 poliisia turvasi palatsin ja Champs Élysée -kadun alueita.

Ensimmäinen valtiovierailu suuntautuu lähes perinteiden mukaisesti huomenna Saksaan Angela Merkelin luokse. Macronin uskotaan nimittävän heti myös uuden pääministerinsä.

Ennakkokaavailuissa on esitetty muun muassa puolustusministeri Yves Le Drianin sekä europarlamentaarikko Sylvie Goulardin nimet. Suomalaisille tutuin spekuloitu mahdollinen pääministeri on Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde.

Kommentoi Facebookissa