Ennätysmäärä ennakkoäänestäjiä ulkomailla – yli 50 000 valitsi jo presidenttiehdokkaansa

Suurlähettiläs Janne Taalas vaalivirkailjana Rooman suurlähetystössä.

Suurlähettiläs Janne Taalas vaalivirkailjana Rooman suurlähetystössä. (Kuva Suomen Rooman-suurlähetystö)

Vilkkaimmin ennakkoon äänestettiin Ruotsissa, mutta myös Espanjassa väki kävi ahkerasti uurnilla.

PRESIDENTINVAALIT Suomen ulkomaanedustustoissa kävi presidentinvaalin ensimmäisellä kierroksella ennakkoäänestämässä alustavien tietojen mukaan yhteensä 52 615 henkilöä. Ulkoministeriö kertoo, että äänestäjämäärä oli kaikkien aikojen ennätys.

Äänestäjiä oli enemmän kuin vuoden 2012 presidentinvaalissa, jolloin äänensä antoi ensimmäisellä kierroksella 47 524 henkilöä.  Ulkomailla vakinaisesti asuvia äänioikeutettuja on presidentinvaaleissa Väestörekisterikeskuksen mukaan yli 250 000.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys järjestettiin tänä vuonna 89 maassa, joissa oli yhteensä 242 äänestyspaikkaa. Lisäksi joillakin suomalaisilla laivoilla järjestettiin aluksen henkilökunnalle mahdollisuus äänestää. Laivoilla äänesti yli 200 äänioikeutettua miehistön jäsentä. Myös kriisinhallintajoukkojen tukikohdissa Irakissa ja Libanonissa oli mahdollisuus äänestää ennakkoon.

Vilkkaimmin ennakkoon äänestettiin Ruotsissa, jonka 35 ennakkoäänestyspaikassa annettiin yhteensä 12 236 ääntä. Toiseksi eniten äänioikeutta käytettiin Espanjassa, jossa äänesti 10 351 henkilöä. Kolmanneksi vilkkaimmin äänestettiin Yhdysvalloissa, yhteensä 3 558 henkilöä. Saksasta ja Iso-Britanniasta äänisaalis oli kummastakin yli kolmetuhatta.

Kommentoi Facebookissa