AUTOT Audin ylemmän keskiluokan mallin, eli A6:n historia ulottuu peräti 1960-luvun loppupuolelle asti. Silloin lanseerattu ensimmäinen 100 nosti Ingolstadtin rinkulamerkin aiempaa arvokkaampaan luokkaan, ja tällä mallimerkinnällä mentiin 1990-luvun puoleenväliin saakka. 100 muuttui silloin A6:ksi, jota on ehditty tehdä jo neljän sukupolven ajan.
C7-koodilla tunnettu nykyinen A6 on juuri eläköitymässä, ja kahdeksatta sukupolvea edustava seuraaja on jo aivan nurkan takana. Se tuodaan suuren yleisön silmien eteen pikapuoliin avautuvassa Geneven autonäyttelyssä, ja Audi on julkistanut uutuudestaan jo tiiserivideonkin. Se ei paljastanut vielä kovinkaan paljon uutuuden muodoista, mutta auton ulkoasu ei ole enää hämärän peitossa. Sen ensimmäiset kuvat vuosivat nimittäin julkisuuteen jo nyt, mistä Audi ei ole varmasti kovin mielissään.

Uuden A6:n linjat eivät sisällä kovin suuria yllätyksiä, koska auto on kuin kutistettu versio viime syksynä lanseeratusta A8-lippulaivasta. Molempien mallien keulalla on hyvin samantyyppinen kuusikulmainen maski, mutta A6:n etuvalot näyttävät sentään vähän korkeammilta ja kulmikkaammilta. Myös lokasuojien pullistukset ovat pikkuveljessä astetta terävämmät, ja samaa voidaan sanoa takavalojen muodoista. A6:n takavalot yhdistyvät toisiinsa kromilistalla, kun taas A8:ssa umpioiden välillä kulkee koko perän levyinen valonauha.
Sama linja jatkuu myös sisätiloissa. A6:ssa käytetään Ingolstadtin luksuslimusiinin tavoin kahta päällekkäistä kosketusnäyttöä, jotka ovat huipputyylikkäät mutta keräävät todella herkästi sormenjälkiä. A6:n teknologiakin on pääosin A8:sta tuttua, ja niinpä uutuuden pitäisi ainakin teoriassa kyetä kolmostason autonomiseen ajamiseen. Se tarkoittaa sitä, että Audin uutuus pystyy toimimaan itsenäisesti useimmissa liikennetilanteissa, mutta kuskin pitää kuitenkin olla valmiina ottamaan tarvittaessa ohjat käsiinsä.
Tässä asiassa on kuitenkin vielä iso mutta, koska A8:kaan ei saa liikkua vielä minkään maan teillä autonomisesti teknisen kehityksen perässä laahaavan tieliikennelainsäädännön vuoksi. Uusi A6 jakaa tekniikkaansa uunituoreen A7:n kanssa, mikä tarkoittaa hieman kasvaneita mittoja. Perusmallit ovat etuvetoisia, mutta tehokkaampiin versioihin saa luonnollisesti Audin tavaramerkiksi nousseen quattro-nelivedon.

Moottorivalikoima koostuu pääosin kaksilitraisista nelosista ja kolmilitraisista V6-koneista, joita on tarjolla sekä bensa- että dieselversioina. Suunnitteilla on lisäksi peräti kaksi pistokehybridimallia, ja monien muidenkin moottorien parina käytetään ns. miedon hybridin mahdollistavaa 48 voltin sähköjärjestelmää.
S6-tehoversio on tulossa vasta ensi vuoden puolella, ja siinä käytetään 2,9-litraista tuplaturbokuutosta nykymallin tupla-ahdetun veekasin sijasta. Vieläkin tehokkaampi RS 6 on luvassa puolestaan vuonna 2020. A6-valikoiman kuningasmallissa hyödynnetään todennäköisesti Porsche Panamerasta tuttua pistokehybridiratkaisua, jossa on lähes 700 hevosvoiman kokonaisteho tuplaturbo-V8:n ja sähkömoottorin myötä.
Uuden A6:n myynti alkaa jo alkukesästä porrasperän osalta, ja suosittu Avant-farkkuversio seuraa syksyllä perässä. Saksan premium-merkkien ylemmän keskiluokan mallien välille on luvassa kova taisto, koska myös Mersun E-luokka ja BMW 5-sarja ovat uudistuneet muutaman viime vuoden aikana. Tässäkään ei ole mitään uutta, koska sama trio on taistellut ylemmän keskiluokan herruudesta jo vuosikausia.
- Lähde Autocar
Kommentoi Facebookissa