Yksityiselle sosiaalipalvelualalle sovinto – rahoitusalan neuvottelut yhä pattitilanteessa

Yksityisen sosiaalipalvelualan työriidan osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoehdotuksen.

Yksityisen sosiaalipalvelualan työriidan osapuolet ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoehdotuksen. (Kuva AOP)

Yksityisiä päiväkoteja uhannut lakko peruuntui, rahoitusalalla ei ole toistaiseksi työnseisausuhkaa.

TYÖRIIDAT Kaikki yksityisen sosiaalipalvelualan työriidan viisi osapuolta ovat hyväksyneet valtakunnansovittelija Minna Helteen sovintoehdotuksen. Sovun syntyminen merkitsee sitä, että kaikki yksityistä sosiaalipalvelualaa uhanneet työtaistelutoimet peruuntuvat.

Ensimmäinen lakko olisi uhannut yksityisiä päiväkoteja 7.–8.3.2018. Lakko olisi ensi viikolla uhannut laajentua myös muihin yksityisiin hoivapalveluihin.

Syntynyt sopimus on 26 kuukauden mittainen ja on voimassa 31.3.2020 saakka. Sopimus sisältää yhteensä 3,47 prosentin palkankorotukset, mikä vastaa liittokierroksella syntynyttä työmarkkinoiden palkankorotuslinjaa. Osa palkankorotuksista kohdennetaan taulukkopalkkojen alarajoihin alan vähimmäispalkkojen korjaamiseksi.

Lisäksi on sovittu jatkotyöstä alan palkkauksen kehittämiseksi. Vaihtelevan työajan sopimuksilla työskentelevien työntekijöiden asemaa selkiytetään. Koeaika on jatkossa kuuden kuukauden mittainen.

Sen sijaan rahoitusalan neuvottelut ovat yhä pattitilanteessa. Valtakunnansovittelija Minna Helle tapasi eilen työriidan osapuolia ja Edellytyksiä riidan ratkaisulle ei vieläkään ole.

Rahoitusalan työehtosopimukseton tila on jatkunut jo marraskuun 2017 lopusta saakka, ratkaisevaa edistystä ei ole kuitenkaan tapahtunut. Osapuolilla on yhä perustavaa laatua oleva kiista viikonlopputyön tekemisen menettelytavoista ja ehdoista rahoitusalalla.

– Uusia tapaamisia ei ole nyt sovittu. Sovittelua voidaan jatkaa vasta, jos osapuolten kannoissa tapahtuu uusia liikahduksia, Helle sanoo.

Rahoitusalalla ei ole tällä hetkellä työnseisausuhkaa. Voimassa on kuitenkin ammattiliittojen ylityökielto. Valtakunnansovittelija on antanut työriidassa yhden sovintoehdotuksen, jonka Ammattiliitto Pro ry ja Ammattiliitto Nousu ry hylkäsivät 1.2.2018. Palvelualojen työnantajat Palta ry ja Ylemmät toimihenkilöt YTN ry olisivat sen hyväksyneet.

Kommentoi Facebookissa