Ensin oli Pasi, sitten tuli Masi – nyt puolustusvoimat hankkii testiin kotimaisia Misu-maastoajoneuvoja

Misun moottorina toimii 6,7 litran Cummins-turbodiesel ja ajoneuvon huippunopeus on peräti 110 km/h.

Misun moottorina toimii 6,7 litran Cummins-turbodiesel ja ajoneuvon huippunopeus on peräti 110 km/h. (Kuva Puolustusvoimat)

Panssaroitunakin Misu pystyy uimaan ja se on ilmakuljetettavissa C-130 Hercules -luokan koneilla.

PUOLUSTUSVOIMAT Puolustusministeri Jussi Niinistö on logistiikkalaitoksen esikunnan esityksen perusteella valtuuttanut Puolustusvoimat tilaamaan Protolab Oy:ltä kotimaisia miina-, sirpale- ja luotisuojattuja Misu-maastoajoneuvoja kokeilukäyttöön.

Testisarja käsittää neljä PMPV 6X6 -ajoneuvoa, joita testataan Puolustusvoimissa kenttäolosuhteissa vuosina 2018–2020. Testien avulla kerätään tietoa maastoajoneuvon suorituskyvystä ja käytettävyydestä Puolustusvoimien tulevaisuuden tarpeisiin.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on 4 miljoonaa euroa ja työllistävä vaikutus kotimaassa noin 40 henkilötyövuotta. Hankinta liittyy Maapuolustuksen kehittämisohjelmaan, jossa kehitetään joukkojen liikkuvuutta.

Protolabin kehitystyön pohjalta vuonna 2015 esiteltiin ensimmäisen kerran PMPV eli Protected Multipurpose Vehicle. Miinasuojauksensa perusteella se sai nimen Misu, suomalaisten Pasi ja Masi -perinteiden jatkajana.

Reserviläinen kertoi, että Misun kuorman kantokyky on 10 000 kiloa. Ajajan apuna on seitsemän ulkopuolista kameraa. Henkilöstöä on 2+10 – yksi matkustajista voi toimia myös ampujana. Ajoneuvo on NBC-suojattu kaasuilta ja ydinlaskeumilta ja se on ilmakuljetettavissa C-130 Hercules -luokan koneilla.

Moottorina toimii 6,7 litran Cummins-turbodiesel ja ajoneuvon huippunopeus on peräti 110 km/h. Panssaroitunakin Misu pystyy edelleen uimaan, vaunussa on kaksi hydraulikäyttöistä potkuria.

Kommentoi Facebookissa