Epäselvyydet väistämisessä vaaranpaikkoja – ”Pyöräilijä ei saa ylittää suojatietä pyöräilemällä”

Erityisen haastavia liikenneturvallisuuden kannalta ovat suojateiden yhteydessä olevat pyörätien jatkeet.

Erityisen haastavia liikenneturvallisuuden kannalta ovat suojateiden yhteydessä olevat pyörätien jatkeet. (Kuva Fotolia)

Pyörä tulisi taluttaa yli, jolloin pyörän taluttaja rinnastetaan jalankulkijaan ja autoilijoiden tulee väistää.

LIIKENNE Pyöräilystä on tullut yhä yleisempi liikkumisen muoto ja etenkin kaupungeissa pyöräily haastaa jo yksityisautoilua. Vaikka liikenneturvallisuus on kehittynyt hyvään suuntaan, kuumentaa pyöräily tunteita säännöllisesti.

LähiTapiola Savon korvausjohtaja Risto Rissasen mukaan pyöräilyn herättämässä keskustelussa vaikuttavat taustalla liikennesääntöjen laiminlyönnit, mutta myös tietämättömyys.

– Yksi syy tähän voi olla, että pyöräilyssä yhdistyy eri puolia jalankulusta ja autoilusta. Pyöräilijät muuntuvat tilanteen mukaan pyörää taluttavasta jalankulkijasta ajoradalla olevaan, autoilijaan rinnastettavaan liikkujaan. Tämä haastaa muiden tielläliikkujien ennakointikykyä ja aina vuorovaikutus ei onnistu, Rissanen sanoo.

Rissasen mukaan suomalainen pyöräilykulttuuri on kehittynyt paljon. Turvallisuutta ovat parantaneet paremmat pyörätiet ja kypärän käyttö. Vaaranpaikkoja liikenteessä ovat erityisesti risteykset, joissa autoilijoiden ja pyöräilijöiden tiet kohtaavat.

Vaaratilanteiden taustalla ovat usein epäselvyydet väistämissäännöissä suojatietä tai pyörätien jatketta ylittäessä. Pyöräilijä ei saa ylittää suojatietä pyöräilemällä, vaan pyörä tulisi taluttaa yli, jolloin pyörän taluttaja rinnastetaan jalankulkijaan ja autoilijoiden tulee silloin väistää häntä.

– Erityisen haastavia liikenneturvallisuuden kannalta ovat suojateiden yhteydessä olevat pyörätien jatkeet. Moni pyöräilijä ei tiedä olevansa myös pyörätien jatkeella väistämisvelvollinen, ellei väistämisvelvollisuutta ole erikseen autoille liikennemerkeillä osoitettu. Poikkeuksena tästä on pyörätien jatkeelle kääntyvän autoilijan velvollisuus väistää pyöräilijää. Tämän väistämisvelvollisuuden noudattamisessa puolestaan autoilijoilla on parannettavaa.

Pyöräilijöille vaaranpaikkoja ovat myös tilanteet, joissa autoilijat tulevat talojen pihoista pyörätien yli ajotielle mennessään. Näissä tilanteissa pyöräilijät ajavat pyöräteillä usein vauhdikkaasti ja autoilijoilla on pihasta tultaessa usein huono näkyvyys esimerkiksi pensasaidan tai muun näköesteen vuoksi.

Liikenneturvan mukaan keskimäärin 23 pyöräilijää kuolee ja lähes 700 loukkaantuu vuosittain. Vakavasti loukkaantuneita on vuosittain yli 200. Kuolemaan johtaneista pyöräilyonnettomuuksista noin 55 prosentissa onnettomuuksista osallisena on auto.

Eri tutkimusten mukaan pää- ja aivovammojen riski pienenee kypärää käyttävillä. Onnettomuustietoinstituutin mukaan vuosien 2015–2017 onnettomuuksissa kuolleista pyöräilijöistä kypärää ei käyttänyt 49 pyöräilijää.

Lue myös: Loukkaantumisia yhteentörmäyksissä – vastakkaisista suunnista ajaneet pyöräilijät sekä moottoripyörä ja mopo kolaroivat

Kommentoi Facebookissa