EU-tukea 2,5 miljoonaa euroa Anttilan, Stockmannin ja Vallilan entisille työntekijöille – vahvistus viikon kuluttua

Anne Bernerin johtaman vuonna 2013 perustetun yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli yli 15 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 76.

Anne Bernerin hallinnoiman vuonna 2013 perustetun yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli yli 15 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 76. (Kuva Tomi Parkkonen/ Valtioneuvoston kanslia)

Oy Vallila Collection Ab:n toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen on liikenneministeri Anne Berner.

TYÖLLISTÄMISTUKI Euroopan parlamentin budjettivaliokunta hyväksyi keskiviikkona noin 2,5 miljoonan euron EU-tuen Anttilan, Stockmannin ja Vallila Collectionin 1 500 entiselle työntekijälle.

Suomi haki tukea Euroopan globalisaatiorahastosta sen jälkeen kun Anttila, Stockmann ja Vallila Collection irtisanoivat 1 660 työntekijää Suomesta. Anttila joutui lopettamaan toimintansa kokonaan vuoden 2017 alussa. Stockmannin liikevaihto puolestaan väheni 38 prosenttia vuosina 2012–2016.

Anttiloissa oli Vallilan shop-in-shop -toimipisteitä, ja myös Vallila Interiorin tytäryhtiön Oy Vallila Collectionin henkilöstö menetti työpaikkansa. Yhtiö on ilmoittanut työllistäneensä osan työntekijöistä toisaalla.

Vuonna 2013 perustetun yhtiön liikevaihto vuonna 2016 oli yli 15 miljoonaa euroa ja työntekijämäärä 76 henkeä. Asiakastiedon mukaan yhtiön toimitusjohtaja ja hallituksen jäsen on edelleen liikenneministeri Anne Berner. Hallituksen jäsenyyden vahvistaa myös hänen oma ministerin sidonnaisuusilmoituksensa, toimitusjohtajuuden Kauppalehti viittaamalla PRH:n rekisteriin.

Budjettivaliokunta hyväksyi esityksen äänin 31 puolesta, kolme vastaan. Tuen myöntäminen vaatii vielä Euroopan parlamentin täysistunnon ja EU:n ministerineuvoston hyväksynnän. Parlamentin täysistunnossa esityksestä äänestetään 30.11.2017. Myös neuvoston odotetaan päättävän asiasta samana päivänä.

Työntekijävähennykset liittyvät globalisaatiosta johtuviin maailmankaupan rakenteellisiin muutoksiin, minkä lisäksi tavaratalojen myynti on kärsinyt viime vuosina erityisesti verkkokaupan kasvusta. Suomessa vähittäistuotteiden verkkokauppa lisääntyi 34 prosenttia vuosina 2010–2015.

Suomalaisten verkko-ostot EU:n ulkopuolisista maista ovat kasvaneet kaiken myynnin osalta 19 prosenttiin vuonna 2016, kun osuus oli vielä vuonna 2008 kuusi prosenttia.

Euroopan globalisaatiorahaston tuella täydennetään Suomen viranomaisten työllistämistoimia näiden 1 500 irtisanotun työntekijän osalta. Suuri osa vähennetyistä työntekijöistä on yli 55-vuotiaita, joten ehdotetut toimenpiteet on räätälöity irtisanottujen työntekijöiden erityistarpeita vastaaviksi.

Rahoituksen avulla tarjotaan esimerkiksi koulutusta, starttirahoja uusien yritysten perustamiseen, palkkatukea ja avustuksia matkakustannuksiin.

Kommentoi Facebookissa