Tampereelle havitellaan uutta ´löylymäistä´ vetonaulaa – ”Piti tulla sauna, tulikin ravintola”

Tältä tuleva Laukontorin saunapaviljongi näyttää suvannon pinnasta piirretyssä havainnekuvassa.

Tältä tuleva Laukontorin saunapaviljonki näyttää suvannon pinnasta piirretyssä havainnekuvassa. (Kuva Honkarakenne)

Laukontorin saunapaviljongissa on yli 500 asiakaspaikkaa ravintolassa mutta vain 20 hengen saunatilat.

SAUNABUUMI Aivan kaupunkien keskustassa sijaitsevat ja rannalle rakennetut näyttävät saunomiseen liittyvät rakennuskompleksit ovat nyt trendikkäitä. Helsingin ydinkeskustasta Katajanokalta löytyy merikylpylä Allas Sea Pool ja Hernesaaren rannasta Löyly.

Ensimmäisen vetonaulat ovat kolmen saunan lisäksi kolme allasta, joista yksi on merivesiallas. Löylystä löytyy rakennukseen integroidut suuret terassit, mutta myös kolme puulämmitteistä saunaa. Arkkitehtuuristaan kiitetyn Löylyn saamasta kansainvälisestä palkinnosta kerroimme tässä.

Tampereella ei haluta olla sen huonompia. Sanotaan, että kun Pohjoismaiden suurimmassa sisämaakaupungissa aletaan jotain rakentaa, tulos on aina vähintään ”pohjoismaiden toiseksi suurinta”.

Laukontorin rantaan suunniteltu saunapaviljonki koki kuitenkin vaikeuksia, kun lähistön asunto-osakeyhtiöt pitivät rakennelmaa epäsopivaksi suunniteltuun kohtaan. Itse tontti on 830 neliömetriä kooltaan ja rakennuksesta suunniteltiin kaksikerroksista.

Lopulta Tampereen ympäristö- ja rakennusjaosto hyväksyi elokuussa 2016 rakennuslupahakemuksen. Lähistön taloyhtiöt ja eräät osakkeenomistajat valittivat muun muassa terveyshaittoihin vedoten Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen, joka jätti valitukset tutkimatta. Korkein hallinto-oikeus katsoi kaksi kuukautta sitten, että valitusluvalla ei ollut maankäyttö- ja rakennuslain mukaista perustetta.

Lintuperspektiivistä avautuu paremmin rakennuksen luonne suurine terasseineen.
Lintuperspektiivistä avautuu paremmin rakennuksen luonne suurine terasseineen. (Kuva Honkarakenne)

Rakennuksen toteuttaa Tampereen Palvelukiinteistöt Oy, sauna- ja ravintolatoiminnan vuokraajaksi ryhtyy Sauna Finlandia Holding Oy. Paviljongin pääarkkitehti on Janne Kantee Honkatalot Oy:stä.

Rakentamisbudjetti on noin 2,5 miljoonaa euroa, julkisivuverhoilu tulee puusta, kuusesta tehdyt pystytolpat maalataan valkoisiksi. Paviljongissa on kantava teräsrakenteinen runko ja viherkatto.

Saunapaviljongista ei vain voi enää oikein puhua, sillä rakennusta hallitsevat 727 neliön terassit ovat osa 519-paikkaista ravintolakokonaisuutta. Saunojia mahtuu yhteensä vain noin 20.

– Piti tulla sauna, tulikin ravintola, tilitti projektin vaiheita seurannut ravintolakriitikkonakin tunnettu Aamulehden uutispäällikkö Vesa Laitinen pettyneenä.

Jos tarkkaan tutkii hankkeesta aikaisemmin annetut tiedot, eivät ne sinänsä ole virheellisiä nyt peruskiven muuraustapahtumassa kerrottuihin yksityiskohtiin verrattuna. Hankkeen markkinoinnissa annettu mielikuva on sitten toinen asia.

Vuosi sitten puhuttiin kahdesta luksussaunasta, joihin tulee modernit puukiukaat. Toinen saunoista olisi savusauna.

– Kyseessä on ympärivuotinen kahvila-ravintola, jossa on lisukkeena sauna ja pulahtamismahdollisuus, tarkensi nyt rakennuttajayhtiön hallituksen puheenjohtaja Matti Länsiö.

Näkymä Laukontorilta paviljongin suuntaan. kuusipuuta olevat pystytolpat maalataan valkoisiksi.
Näkymä Laukontorilta paviljongin suuntaan. kuusipuuta olevat pystytolpat maalataan valkoisiksi. (Kuva Honkarakenne)

Rakennukseen sijoitetaan myös Hopealinja Oy:n lipputoimisto sekä sosiaalitilat torikauppiaille. Sijaintinsa puolesta terassit ovat varmasti kesän suosikkikohde, jos aurinko vain paistaa.

Kaupungin ydinkeskusta ja Keskustori ovat vain muutaman sadan metrin päässä mäen päällä, suosittu Laukontori sijaitsee vieressä ja pääosin etelään aukeavilta terasseilta voi katsella Ratinan suvannon liplatusta ja laivojen kulkua.

Pulahtajiakin saattaa löytyä, vaikka paikka ei perinteisesti mikään uimarin paratiisi ole. Tähän asti pelastuslaitos on saanut onkia suvannosta lähinnä vain omituisen päähänpiston saaneita humalaisia.

Laukontorin paviljongin uumoillaan olevan tiukasta aikataulusta huolimatta auki toukokuussa 2018. Seuraavaksi vastaavanlaista hanketta suunnitellaan Kuopioon.

Kommentoi Facebookissa