Löyly palkittiin kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa

Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on arkkitehtien ajatuksen mukaan kuin kallioluoto rannalla.

Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on arkkitehtien ajatuksen mukaan kuin kallioluoto rannalla. (Kuva Kuvio)

Helsingissä sijaitseva saunakompleksi sai tuomariston palkinnon ja voitti yleisöäänestyksen.

ARKKITEHTUURI Kansainvälisen Architizer-julkaisukanavan A+ Awards -kilpailun voittajat on julkistettu. Sivustolla on kuukausittain yli kolme miljoonaa vierailua, ja äänestäjiä oli vuonna 2016 yli 400 000 henkilöä. Tuomaristoon kuului puolestaan 400 kansainvälistä mielipidejohtajaa suunnittelun, muotoilun, muodin ja tekniikan aloilta.

Helsinkiin Hernesaaren rantaan rakennettu yli 1 000 neliön yleisten saunojen, ravintolan sekä 1 800 neliön suuruisten terassien muodostama kokonaisuus Löyly oli ehdolla sarjassa ”Health care & wellness” eli terveys- ja hyvinvointirakentamisen kategoriassa. Löyly voitti sarjansa yleisöäänestyksen ja sai myös tuomariston palkinnon.

Noin kuusi miljoonaa euroa maksaneen rakennuksen arkkitehtitoimisto on Avanto Arkkitehdit ja tilaajat Antero Vartia sekä Jasper Pääkkönen. Näyttelijänä tunnettu Pääkkönen oli otettu palkinnosta, joka luovutetaan punaisten mattojen gaalassa NYCxDesign -viikon aloituksena.

– Seremonia on New Yorkissa toukokuussa – tulee olemaan hienoa noutaa palkinnot koko Löylyn tiimin puolesta, Jasper Pääkkönen kommentoi ja kiittää kansainvälisiä äänestäjiä.

Avanto Arkkitehdit kertoo alkuperäisen ajatuksen yleisestä saunasta Hernesaaressa tulleen Helsingin kaupungilta. Risteilyalukset tuovat satoja tuhansia matkustajia, joille haluttiin tarjota elämys. Kelluva sauna oli aallokon ja jäiden paineen suhteen mahdoton toteuttaa, ja viheralueen säilyttämisen johdosta rakennus suunniteltiin myös mahdollisimman kapeaksi.

Rakennus on lisäksi matala, jotta taakse rakennettavien asuinrakennusten merimaisemat eivät peittyisi. Tavanomaisen rakennuksen sijaan Löyly on arkkitehtien ajatuksen mukaan pikemminkin keinotekoinen maastonmuoto ja osa maisemaa. Kun puinen rakennus ajan myötä harmaantuu, se on kuin kallioluoto rannalla.

Löylyn kotisivuille pääset tästä.

Helsinkiin Hernesaaren rantaan rakennettu Löyly on yli 1 000 neliön yleisten saunojen, ravintolan sekä 1 800 neliön suuruisten terassien muodostama kokonaisuus.
Helsinkiin Hernesaaren rantaan rakennettu Löyly on yli 1 000 neliön yleisten saunojen, ravintolan sekä 1 800 neliön suuruisten terassien muodostama kokonaisuus. (Kuva Kuvio)

Kommentoi Facebookissa