EU:n koronarokotustodistus on voimassa 9 kuukautta matkustamisessa – kolmannen rokotteen jälkeen ei rajoitusta

Eri maiden koronatodistusten käytännöt ja vaatimukset voivat vaihdella. (Kuvituskuva Fotolia)

Koronarokotustodistus on ladattava Omakannasta uudelleen kolmannen rokotuksen jälkeen.

KORONAVIRUS Helmikuusta 2022 lähtien EU:n koronarokotustodistukset hyväksytään matkustuskäytössä vain yhdeksän kuukauden ajan eli 270 päivää perussarjan viimeisen rokotteen saamisen jälkeen. Kolmannen rokotteen jälkeen ei todistuksen voimassaoloa toistaiseksi rajoiteta.

Jos toisesta rokotuksesta on yli 270 päivää, EU:n rokotustodistus ei enää kelpaa matkustamiseen EU:ssa sisäisesti. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaakin hakeutumaan kolmanteen rokotukseen ennen kuin yhdeksän kuukautta on kulunut toisesta rokotuksesta. THL suosittelee kolmansia rokotuksia kaikille 18 vuotta täyttäneille.

Koronarokotustodistus on ladattava Omakannasta uudelleen kolmannen rokotuksen jälkeen. Eli jos olet ladannut puhelimeen tai tulostanut todistuksen toisen rokotuksen jälkeen, kolmannen rokotuksen tieto ei päivity automaattisesti, vaan todistus pitää itse ladata uudestaan. Uudessa todistuksessa on merkintä rokotteesta ja annosten määrästä 3/3.

On hyvä myös selvittää, minkälaisia todistuksia tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen, sillä eri maiden koronatodistusten käytännöt ja vaatimukset voivat vaihdella. Ennen matkalle lähtöä on myös syytä tarkistaa kohdemaan koronatilanne ja ennen paluumatkaa Suomen koronatilanne sekä koronaan liittyvä ohjeistus.

EU-maita koskevat matkustusohjeet ja -rajoitukset on koottu Re-open EU -verkkosivustolle. Koronatodistuksen hyväksymisajasta koronapassikäytössä Suomessa linjataan myöhemmin.

Lue myös: Koronarajoituksiin lievennyksiä – ruokaravintoloille lisätunteja, matalan riskin tapahtumien täyssulku pois.

Kommentoi Facebookissa