Koronarajoituksiin lievennyksiä – ruokaravintoloille lisätunteja, matalan riskin tapahtumien täyssulku pois

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen kertoi uusista linjauksista hallituksen koronaministerityöryhmän tiedotustilaisuudessa. (Kuva Lauri Heikkinen/ Valtioneuvoston kanslia)

Ravintolarajoituksia lievennetään ja koronapassin käytön keskeytystä jatketaan.

KORONAVIRUS Hallituksen koronaministerityöryhmä on saanut katsauksen tautitilanteesta ja viranomaisten arvioita tilanteen kehittymisestä. Ministerityöryhmä esittää muutoksia ravintolarajoituksiin sekä matalan riskin tilojen ja tilaisuuksien rajoituksiin.

Omikron-variantin leviämisen vuoksi tartuntamäärät ovat pysyneet korkeina eri puolilla Suomea. Ministerityöryhmä korostaa rokotteiden ottamisen merkitystä vallitsevassa tautitilanteessa. Suuri merkitys on myös jokaisen omalla toiminnalla ja koronaturvallisella elämäntavalla.

Ministerityöryhmä esittää, että ravitsemistoiminnan rajoituksia lievennetään niin sanottujen matalamman riskin ravitsemusliikkeiden osalta. Helmikuun ensimmäisestä päivästä lähtien anniskelu päättyisi viimeistään klo 20, ja liikkeet sulkeutuisivat klo 21. Matalan riskin ravintoloilla tarkoitetaan ravintoloita, joiden pääasiallinen tarkoitus on muu kuin alkoholin tarjoilu.

Asiakaspaikkamääriä näiden niin sanottujen ruokaravintoloiden osalta rajoitetaan edelleen 75 prosentin maksimista. Ravitsemisliikkeissä, joissa alkoholin anniskelu on päätoimiala, anniskelu päättyy edelleen klo 17 ja ovet sulkeutuvat klo 18. Samalla asiakaspaikkojen määrän rajoitus jatkuu entisenlaisena eli tiloihin voidaan ottaa asiakkaita vain puolet sallitusta maksimimäärästä.

Koronapassi ei vapauta asiakaspaikkamäärää eikä anniskelu- ja aukioloaikoja koskevista rajoituksista. Ravintoloilla on kuitenkin edelleen oikeus vaatia asiakkailtaan voimassa olevaa koronapassia sisäänpääsyn edellytyksenä.

Koronapassin käytön keskeytystä esitetään jatkettavan kahdella viikolla. Asetukset koskien ravintolarajoituksia ja koronapassin käytön keskeyttämisen jatkamista on tarkoitus antaa perjantaina 28. tammikuuta valtioneuvoston yleisistunnossa.

Ministerityöryhmä esittää myös, että sosiaali- ja terveysministeriö ohjaisi aluehallintovirastot ja kunnat luopumaan matalan riskin tilaisuuksien ja tapahtumien täyssulusta 1.2.2022 alkaen. Alueelliset viranomaiset päättäisivät mahdollisista lievemmistä terveysturvallisuustoimista alueellisesta epidemiatilanteesta riippuen.

Matalan riskin tilaisuuksia ovat muun muassa kirjastot, museot, teatterit ja yleisötilaisuudet, joissa kaikille osallistujille on osoitettu oma istumapaikka.

Lue myös: Krista Kiuru jää vanhempainvapaalle – SDP esittää Aki Lindéniä ministerin sijaiseksi

Kommentoi Facebookissa