Neuvolatoiminta täyttää 100 vuotta – kaikkien aikojen paras suomalainen keksintö?

Terveydenhoitajien keskeisin yhteistyökumppani neuvoloissa on neuvolalääkäri. (Kuvituskuva Fotolia)

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii juhlavuoden suojelijana.

NEUVOLAT Monen mielestä kaikkien aikojen paras suomalainen keksintö – neuvolatoiminta – täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Terveydenhoitajien asiantuntija- ja edunvalvontajärjestönä Terveydenhoitajaliitto haluaa juhlistaa maailmallakin kiinnostusta herättänyttä neuvolatoimintaa monin eri tavoin.

Juhlavuosi huipentuu 6.10.2022 Tampere-talossa järjestettävään neuvolatyön juhlaseminaariin, joka pidetään valtakunnallisten Terveydenhoitajapäivien yhteydessä. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii juhlavuoden suojelijana.

Ensimmäinen neuvola perustettiin vuonna 1922 Mannerheimin Lastensuojeluliiton toimesta Lastenlinnaan Helsinkiin. Siellä aloitettiin Arvo Ylpön johdolla äitikurssit ja valmistettiin myös äitiyspakkausta edeltäviä kiertokoreja vauvaperheille.

Neuvoloiden ansiosta imeväiskuolleisuus laski ja pikkulasten sekä äitien terveys parani huomattavasti. Terveyssisaret, nykyisin terveydenhoitajat, ovat työskennelleet neuvoloissa alusta lähtien.

Neuvoloissa terveydenhoitajat tekevät merkityksellistä työtä perheiden terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja voimavarojen tukemiseksi. Palvelut ovat kynnyksettömiä ja terveydenhoitajat tavoittavat lähes kaikki raskaanolevat perheet, lapset ja lapsiperheet. Lähtökohtana on perheiden yksilöllinen kohtaaminen, ohjaaminen ja tukeminen.

Neuvolan keskeisiä tehtäviä ovat perhesuunnitteluneuvonta, raskauden seuranta, lapsen kasvun ja kehityksen seuranta ja tukeminen, vanhemmuuden ja parisuhteen tukeminen, koko perheen terveyden ja turvallisuuden edistäminen sekä sairauksien ehkäisy ja oikea-aikaisen varhaisen tuen tarjoaminen sitä tarvitseville. Neuvolatyötä tehdään vastaanottojen lisäksi sähköisillä alustoilla ja kotikäynteinä.

Neuvolatyössä tärkeää on monialainen ja moniammatillinen yhteistyö. Terveydenhoitajien keskeisin yhteistyökumppani neuvoloissa on neuvolalääkäri.

Juhlavuodessa ja neuvolatyön esiin tuomisessa on mukana myös keskeisiä neuvolatyöhön liittyviä yhteistyökumppaneita kuten Sosiaali- ja terveysministeriö, Lääkäriliitto, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Väestöliitto, Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiö Itla, Ensi- ja turvakotien liitto ja Suomen Hammaslääkäriliitto.

Suomen Terveydenhoitajaliitto STHL ry on ammattijärjestö, joka edistää terveydenhoitajien ja audionomien työmarkkinaedunvalvontaa sekä koulutuksellista, ammatillista ja yhteiskunnallista edunvalvontaa.

Lue myös: Äitiyspakkauksen kuoseista äänestettiin – uusissa tuotteissa mukana Muumit ja Norppa

Kommentoi Facebookissa