Eurokentät kutsuvat suomalaisjoukkueita – mutta onko Mestarien liiga jo liian kova?

IFK Maarianhamina oli viime kaudella mestaruutensa arvoinen, mutta tällä kaudella peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla.

IFK Maarianhamina oli viime kaudella mestaruutensa arvoinen, mutta tällä kaudella peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla. (Kuva AOP)

Konkarivalmentaja povaa vaikeaa jalkapallon Mestarien liigan taivalta IFK:lle.

JALKAPALLO HJK:n valmennusryhmässä jalkapallon Mestarien liigassa vaikuttanut, ja useita kotimaisia mestaruuksia voittanut valmentaja Ari Tiittanen pitää IFK Maarianhaminan mahdollisuuksia heinäkuussa alkavissa Mestarien liigan karsinnoissa heikkoina.

Tiittasen mukaan vastaan tuleva Legia Varsova on varsinkin kotikentällään astetta IFK:ta kovempi ryhmä.

– IFK oli viime kaudella mestaruutensa arvoinen, mutta tällä kaudella peli ei ole kulkenut odotetulla tavalla, Ari Tiittanen kertoo.

– Joukkue on menettänyt liikaa pelaajia mestaruusvuodesta, eikä vastaavaa yhtenäisyyttä ole löytynyt uusien tulokkaiden kanssa. Varsinkin koko joukkueen puolustuspelaamiseen ei ole löytynyt kuria, vaikka sillä IFK mestaruutensa hyvin pitkälle nappasi, Tiittanen arvioi.

Tiittanen muistuttaa, että Legialla on kosolti enemmän kokemusta kansainvälisiltä kentiltä. Tämä ei voi olla Tiittasen mukaan näkymättä lopputuloksessa.

– Vaikka kuinka suomalaisjoukkueilta voittoa toivookin, niin nyt vastakkain ovat aivan eri kaliiperien joukkueet. IFK voi kotonaan tasurin napata, mutta Legian kotikenttä on jotain aivan muuta kuin juuri ja juuri kansainväliset mitat täyttävä Maarianhaminan kotistadion.

IFK joutuu epämukavuusalueelle, sillä vierasottelu pelataan lähes puolet suuremmalla kentällä, kuin mitä heidän kotikenttänsä on.

– Legia saattaa tosin lähteä hieman takki auki, sillä se on yleensä tottunut pelaamaan kansainväliset ottelunsa Bundesliigan tai Serie A:n kaltaisten suursarjojen joukkueita vastaan. IFK ei varmaan ennakkoon varsovalaisia juurikaan vastustajana hetkauttanut.

Ari Tiittasen mieluisimmat muistot Euroopan kentiltä liittyvät luonnollisesti vuoteen 1998 ja HJK:n selviämiseen Mestarien liigaan.
Ari Tiittasen mieluisimmat muistot Euroopan kentiltä liittyvät luonnollisesti vuoteen 1998 ja HJK:n selviämiseen Mestarien liigaan. (Kuva AOP)

Muut suomalaisjoukkueet aloittivat eurotaipaleensa kesäkuun viimeisellä viikolla. Eurooppa-liigassa pelaavat SJK, VPS ja HJK omaavat Tiittasen mukaan jokainen paremmat mahdollisuudet jatkoon kuin IFK.

– VPS:n vastustaja Ljubljana on kova tikki kotonaan, hienon kotivoiton turvin VPS:llä on olemassa kaikki mahdollisuudet jatkoon. Samoin HJK tullee menemään heittämällä toiselle kierrokselle. SJK:n mahdollisuuksiin on hieman vaikeampi uskoa, Tiittanen arvioi ennen otteluita.

VPS voitti oman ottelunsa kotona 1–0, kun taas SJK venyi 0–0-vierastasapeliin. Illan suurimmasta pettymyksestä vastasi HJK, joka hävisi walesilaiselle Connah’s Quay Nomads -joukkueelle lukemin 1–0. Iltalehti kutsui walesilaisia kapakkajoukkueeksi, kun taas MTV kuvaili tulosta shokkitappioksi.

Tiittasen mukaan henkinen vahvuus on avainasemassa euro-otteluissa.

– Olen saanut olla valmentamassa joukkueita eri eurocupeissa joka puolella mannerta. Tärkeintä on uskoa omaan tekemiseensä ja olla välittämättä ulkoisista tekijöistä. Suomessa tehdään erittäin hyvää päivittäistä duunia, ja olen varma, että joku tämänkin kesän euronelikosta tulee menemään pitkälle. Tämä kaikki vaatii myös ripauksen onnea, mutta sekin ansaitaan, ”Arska” filosofoi.

Tiittasen mieluisimmat muistot Euroopan kentiltä liittyvät luonnollisesti vuoteen 1998 ja HJK:n selviämiseen Mestarien liigaan.

– Oli kunnia olla mukana tuossa ryhmässä. Teimme melkoisen tempun silloin, kun pudotimme viimeisellä karsintakierroksella  Ranskan jalkapalloliigassa pelaavan Metzin jatkosta. Toivon sydämeni pohjasta, että Suomesta nousisi pian uusi joukkue samalle tasolle. Se toisi lisäuskoa ja tsemppiä koko suomalaiseen futikseen, Tiittanen päättää.

Kommentoi Facebookissa