Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman – vaatimuksena maailmanlaajuinen kosmetiikan eläinkoekielto

Noin 80 prosenttia maailman maista sallii eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynnin.

Noin 80 prosenttia maailman maista sallii eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynnin. (Kuva Fotolia)

Jotkin tuotteet testataan eläimillä EU:n ulkopuolella ja uudestaan eri menetelmin EU:n sisällä.

ELÄINKOKEET Europarlamentaarikot vaativat EU:ta tekemään diplomaattisen aloitteen eläinkokeiden käytön kieltämiseksi kosmetiikkatuotteiden osalta koko maailmassa vuoteen 2023 mennessä. EU:n kosmetiikkateollisuus työllistää noin kaksi miljoonaa ihmistä, noin 80 prosenttia maailman maista sallii eläinkokeet ja eläimillä testatun kosmetiikan myynnin.

Eläimillä testatun kosmetiikan myynti EU:ssa on ollut kiellettyä jo vuodesta 2013 alkaen. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt kosmetiikkayrityksiä menestymästä EU:ssa. Jotkin kosmetiikkatuotteet testataan eläimillä EU:n ulkopuolella, ennen kuin ne testataan uudestaan vaihtoehtoisin menetelmin EU:n sisällä myyntiä varten.

Suurinta osaa kosmetiikkatuotteissa esiintyvistä aineista käytetään myös monissa muissa kuluttaja- ja teollisuustuotteissa, kuten lääkevalmisteissa, pesuaineissa ja muissa kemikaaleissa sekä elintarvikkeissa. Tästä johtuen nämä aineet on saatettu testata eläinkokeilla muiden sääntöjen puitteissa.

Luotettavan tiedon saaminen eläinkokeiden käytöstä EU:n ulkopuolisissa maissa tuotetun kosmetiikan suhteen on ongelma. Europarlamentaarikot kehottavat varmistamaan, ettei mitään EU:n markkinoille tuoduista tuotteista ole testattu eläinkokeilla EU:n ulkopuolisissa maissa.

Jotta kosmetiikkatuotteiden testaaminen eläimillä ja näiden tuotteiden myynti pystyttäisiin kieltämään kaikkialla maailmassa, EU:n johtajia vaaditaan käyttämään diplomaattisia verkostojaan yhteisymmärryksen saavuttamiseksi ja kansainvälisen sopimuksen tekemiseksi YK:n puitteissa.

Kiellon pitäisi tulla voimaan vuoteen 2023 mennessä. Euroopan parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 620 puolesta, 14 vastaan ja 18 tyhjää. Päätöslauselma ei ole sitova.

Lue myös: Joka neljäs kosmetiikkatuote hylätään tullissa – saattavat sisältää kiellettyjä aineita

Kommentoi Facebookissa