Rakennusliiton jäsenille maksetaan työtaisteluavustusta 50 euroa päivässä – liitto varautuu pitkään työsulkuun

Rakennusliiton hallitus pitää pelkästään liiton jäseniin kohdistuvaa työsulkua laittomana.

Rakennusliiton hallitus pitää pelkästään liiton jäseniin kohdistuvaa työsulkua laittomana. (Kuva Fotolia)

Työsulku on työnantajapuolen painostustoimi, jolla estetään työnteko ja keskeytetään palkanmaksu.

TYÖSULKU Rakennusliitto valmistautuu työnantajan julistaman työsulun alkamiseen 10.5.2018. Rakennusliiton hallitus on päättänyt maksaa sulun takia ilman palkkaa jääville jäsenille työtaisteluavustusta 50 euroa päivässä.

Avustuksen suuruus on mitoitettu siten, että liitto kestää pitkäänkin jatkuvan sulkutaistelun. Työtaisteluavustus maksetaan kahden viikon välein kunnes sulku päättyy.

Rakennusliitto on myös perunut työsulkua edeltävät lakot, jotka oli julistettu pidettäviksi 3.–8. toukokuuta. Lakkoilmoitus piti sisällään seitsemän yhtiön, näiden tytäryhtiöiden ja samaan yritysryhmään kuuluvien yhtiöiden työt, joihin sovelletaan rakennustuotealan työehtosopimusta.

– Rakennusliitolla oli tarkoitus vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja rajoitetuilla lakoilla. Kun työnantajaliitto Rakennusteollisuus RT julisti kaikkia toimialoja koskevan työsulun, yksittäisiin yrityksiin kohdistuvat tätä edeltävät lakot kävivät tarpeettomiksi, Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas sanoo.

Rakennusteollisuus RT ry:n ja sen toimialaliittojen työsulku koskee Rakennusliiton jäseniä sekä talonrakennusalaa, lattianpäällystealaa, talotekniikka-alan LVI-toimialaa, vedeneristysalaa, maa-, vesirakennus- ja asfalttialaa, maalausalaa sekä rakennustuoteteollisuutta.

Työsulku on työnantajapuolen painostustoimi, jolla estetään ammattiliiton jäsenten työnteko ja keskeytetään heidän palkanmaksunsa. Rakennusliiton hallitus pitää pelkästään liiton jäseniin kohdistuvaa työsulkua laittomana.

Liitto sanoo käynnistävänsä oikeustoimet niitä työnantajia kohtaan, jotka syrjivät työntekijöitään Rakennusliiton jäsenyyden perusteella.

– Painetta neuvottelutuloksen saamiseksi on nyt varmasti riittämiin. Paikallisista kahinoista siirrytään koko valtakunnan kattavaan taisteluun, Rakennusliiton Kyösti Suokas toteaa.

Riita on ollut sovittelussa, mutta sovittelu ei ole tuottanut tulosta. Riita koskee rakennusalan työehtosopimusten palkkaratkaisua.

Kommentoi Facebookissa