Sulkapallon maajoukkueeseen kohdistui ottelumanipulaatioyritys – välitön ilmoitus eteenpäin

Suomen Sulkapalloliitto tuomitsee ehdottomasti kaikenlaisen kilpailumanipulaation ja sen yritykset.

Suomen Sulkapalloliitto tuomitsee ehdottomasti kaikenlaisen kilpailumanipulaation ja sen yritykset. (Kuva Fotolia)

Pitkät kansainväliset tuomiot ottelumanipulaatiosta kahdelle malesialaiselle sulkapalloilijalle.

SULKAPALLO Badminton World Federation BWF on julkistanut kilpailu- ja toimintakiellot kahdelle malesialaiselle huippusulkapalloilijalle, jotka olivat jääneet kiinni ottelumanipulaatiosta. Tan Chun Seang ja Zulfadli Zulkiffli saivat 15 ja 20 vuoden toimintakiellot.

Myös Suomen sulkapallon maajoukkueeseen on kohdistunut ottelumanipulaatioyritys, josta ilmoitettiin välittömästi sekä Badminton World Federationille että Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry:lle. Suomen Sulkapalloliitto tuomitsee ehdottomasti kaikenlaisen kilpailumanipulaation ja sen yritykset.

– Olemme lajiliittona sitoutuneet Reiluun peliin. Haluamme kertoa sulkapalloilijoillemme, että tällaiseen tilanteeseen voi joskus joutua. Ottelumanipulaatiosta ja sen yrityksestä tulee heti ilmoittaa, Sulkapalloliiton toiminnanjohtaja Mika Heinonen kertoo.

Kilpailumanipulaatio tarkoittaa vaikuttamista kilpailun tai ottelun kulkuun tai sen lopputulokseen. Vaikuttaminen on tarkoituksellista tai vääristävää, ja tavoitteena on saada kohtuuttomasti hyötyä itselle tai muille.

Kilpailumanipulaatiossa on usein kyse rahasta. Manipuloijat voivat ryhtyä toimeen kilpailullisen menestyksen, vedonlyönnin tai rahanpesun takia. Kilpailumanipulaation epäily voi vaarantaa jopa seurojen toiminnan ja olemassaolon, sillä urheilun rahoittajat, sponsorit ja muut sidosryhmät eivät halua riskeerata omaa mainettaan.

SUEK on avannut ILMO-palvelun, jonka kautta voi ilmoittaa, jos epäilee mahdollista doping-, kilpailumanipulaatio- tai katsomoturvallisuusrikkomusta. Ilmoittaja auttaa suojelemaan urheilijoita ja urheilua sekä turvaamaan tasavertaiset ja turvalliset lähtökohdat kaikille urheilijoille.

– Jokaisella toimijalla on niin oikeus kuin velvollisuus raportoida mahdollisista rikkomuksista. Jokaisella raportoiduilla tiedoilla on tärkeä merkitys urheiluun liittyvien väärinkäytösten paljastamisessa ja tutkimisessa, SUEKin tutkintapäällikkö Jouko Ikonen sanoo.

Ilmoituksen voi tehdä nimettömästi tai omalla nimellään. Ilmoituksen sisältö käsitellään luottamuksellisesti ja analysoidaan mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten. Jos ilmoituksen tekijä antaa tietonsa nimettömästi, hän voi rekisteröityä suojattuun viestipalveluun, jonka kautta SUEK voi tarvittaessa pyytää häneltä lisätietoja henkilöllisyyden paljastumatta.

Kommentoi Facebookissa