Nyt voit kuulla saaristoluonnon ääniä suorassa lähetyksessä – lintujen lisäksi luvassa sammakon kurnutusta

Vallisaaren lehdot ja tuomitiheiköt tarjoavat elinympäristön monipuoliselle laululinnustolle.

Vallisaaren lehdot ja tuomitiheiköt tarjoavat elinympäristön monipuoliselle laululinnustolle. (Kuva Katja Nuorvala/ WWF)

Mikrofoni on asennettu Helsingin Vallisaaren lehtometsään yleisöltä suljettuun osaan.

LUONTO Tuulen huminaa, linnunlaulua ja sumutorvien törähtelyä. WWF asensi yhdessä Metsähallituksen Luontopalvelujen kanssa mikrofonin Helsingin edustalla sijaitsevaan Vallisaareen, ja nyt netissä pääsee nyt kuuntelemaan saaristoluonnon sointia suorassa lähetyksessä. Tavoitteena on tuoda luonto lähemmäs ihmisiä.

– Luonnon kuunteleminen voi rentouttaa, rauhoittaa, innostaa ja viihdyttää. Samalla uskomme, että tänään avaamamme Äänilive on mainio tapa muistuttaa Suomen upeasta luonnosta ja tarpeesta suojella sitä, WWF:n viestinnän asiantuntija Joonas Fritze sanoo.

Mikrofoni on asennettu Vallisaareen lehtometsän saaren yleisöltä suljettuun osaan. Suomenlinnan naapurissa sijaitsevan Vallisaaren lehdot ja tuomitiheiköt tarjoavat elinympäristön monipuoliselle laululinnustolle, kuten esimerkiksi mustarastaalle, laulurastaalle, peukaloiselle, käenpiialle, mustapääkertulle ja kultarinnalle.

Lisäksi mikrofoniin voi kantautua sammakon kurnutusta. Äänessä olevien lajien määrä lisääntyy kevään edetessä. Oikein hyvällä tuurilla on mahdollista, että suorassa lähetyksessä päästään kuulemaan harvinaisten ja uhanalaistenkin lajien, kuten esimerkiksi kuhankeittäjän tai valkoselkätikan, ääntelyä.

– Luonnon ääniä ei tarvitse välttämättä tunnistaa niistä nauttiakseen. Samalla Äänilive tarjoaa kuitenkin myös aktiivisille luontoharrastajille oivan mahdollisuuden seurata kevään etenemistä ja muuttolintujen saapumista vaikkapa kotoa tai toimistosta käsin. Erityisen iloisia olemme siitä, että voimme tarjota nyt osana WWF:n Luontoliveä virtuaalisia luontokokemuksia myös näkövammaisille, WWF:n ohjelmapäällikkö Petteri Tolvanen sanoo.

Kaikkien WWF:n Luontoliven eri kamera- ja äänihankkeiden tavoitteena on levittää tietoa harvinaisista eläinlajeista ja niiden kohtaamista uhkista sekä innostaa ihmisiä osallistumaan luonnon suojeluun.

– Suomen metsissä elää peräti 814 uhanalaista lajia ja määrä uhkaa kasvaa. Esimerkiksi uhanalaisten hömötiaisen ja töyhtötiaisen laulu metsissämme vähentyy edelleen, mikäli metsienkäsittelyssä ei tapahdu muutosta. Haluammekin Ääniliven avulla muistuttaa, että käytännössä jokainen metsänomistaja voi varmistaa luonnon hyvinvoinnin ja monipuolisen linnuston elinmahdollisuudet omissa metsissään, Tolvanen sanoo.

WWF avasi Luontolive-sivuston huhtikuun puolivälissä. Ensimmäiset WWF:n Luontolivessä nähtävät lajit ovat liito-orava ja metsäpeura, ja tavoitteena on, että toiminnassa vähintään yksi kamera ympäri vuoden. Reilussa kahdessa viikossa suoria lähetyksiä on katsottu yli 100 000 kertaa.

WWF sai innoituksen uuden livekamerasivuston toteutukseen Norppaliven suursuosiosta. Saimaannorppien – etenkin julkkisnorppa Pullervon – köllöttelyä on katsottu kahden viime kevään aikana yhteensä yli 5 miljoonaa kertaa. WWF avaa Norppaliven taas lähipäivinä.

Lue myös: Pullervon ystävät saivat uutta katseltavaa – nyt voit seurata livekameralla liito-oravan elämää

Kommentoi Facebookissa