Euroopan parlamentti hyväksyi uusia sääntöjä luomutuotantoon – sekatilat sallitaan jatkossa

Muun muassa luomukauran käyttö on ollut huikeassa kasvussa Suomessa.

Muun muassa luomukauran käyttö on ollut huikeassa kasvussa Suomessa. (Kuva Pro Luomu)

Kaksi tuotantotapaa on kuitenkin erotettava maatiloilla toisistaan selkeästi.

LUOMU Euroopan parlamentti hyväksyi uudet luomutuotantoa ja luomutuotteiden pakkausmerkintöjä koskevat säännöt torstaina. Tarkoituksena on edistää luonnonmukaista tuotantoa EU:ssa.

Mepit hyväksyivät uudet säännöt äänin 466 puolesta, 124 vastaan, 50 tyhjää. Parlamentti ja neuvosto pääsivät alustavaan sopuun säännöistä jo kesäkuussa 2017. Neuvoston pitää vielä hyväksyä uudet säännöt, tämän jälkeen ne astuvat voimaan tammikuussa 2021.

Uusien säännöillä pyritään luomutuotteiden korkean laadun varmistamiseen, tuotannon tehostamiseen sekä kemiallisten torjunta-aineiden ja synteettisten lannoitteiden pitoisuuksien välttämiseen.

Tulevaisuudessa tiukkoja, riskiperusteisia tarkastuksia tehdään tuotantoketjun kaikissa vaiheissa. Tarkastuksia suoritetaan paikan päällä vähintään kerran vuodessa tai kerran kahdessa vuodessa, mikäli sääntöjenvastaista toimintaa ei ole löytynyt viimeisen kolmen vuoden aikana.

Tuontituotteiden pitää jatkossa noudattaa EU-standardeja. Luomusiementen ja -eläinten tarjontaa markkinoilla on tarkoituksena lisätä vastaamaan luomutuottajien tarpeita. Myös sekatilat eli maatilat, joilla on sekä tavanomaista että luonnonmukaista tuotantoa sallitaan, kunhan nämä kaksi tuotantotapaa on erotettu toisistaan selkeästi.

Pientuottajien luomusertifikaateissa ryhmätodistukset säästävät aikaa ja rahaa luomutuotantoon siirryttäessä. Mikäli kielletyn torjunta-aineen tai lannoitteen pitoisuuksia epäillään löytyvän, luomumerkintää ei pidä käyttää ennen tutkintaa. Jäsenmaat voivat jatkossakin soveltaa käytössä olevia ei-sallittujen aineiden raja-arvoja.

Uusissa säännöissä luomutuotannon perustaksi määritellään maapohjainen tuotanto ja sen myötä luomutuotteiden viljely kasvatusalustoilla ei enää ole mahdollista EU:ssa. Neuvoston ja parlamentin hyväksymän poikkeuksen mukaan Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa kasvatusalustoja käyttävät tilat voivat kuitenkin jatkaa käyttöä vuoteen 2030 saakka.

Kommentoi Facebookissa