Euroopan parlamentti löysi yhteisymmärryksen – ”Unionin ulkorajojen turvallisuus parantuu”

Ursula von der Leyen sanoo, että sopimuksella saadaan tasapaino väärinkäytön vastaisten tiukempien sääntöjen ja heikoimmassa asemassa olevien huolenpidon välillä. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Henkilöt, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, eivät saa tulla Euroopan unioniin.

TURVAPAIKANHAKIJAT Euroopan komission Suomen-edustusto kertoo, että komissio on tyytyväinen Euroopan parlamentin äänestyksessä saavutetusta muuttoliike- ja turvapaikkasopimusta koskevasta poliittisesta yhteisymmärryksestä.

Sopimuksella luodaan komission mukaan perusta oikeudenmukaisemmalle, tehokkaammalle ja kestävämmälle kehykselle muuttoliikkeen hallitsemiseksi. Saavutus osoittaa, että haasteisiin voidaan löytää yhteisiä ratkaisuja Euroopan tasolla.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi päivän olevan historiallinen.

– Vuosia kestäneen intensiivisen työn jälkeen muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta tulee todellisuutta.

Von der Leyen sanoo, että muuttoliike on Euroopalle haaste, johon on vastattava Euroopan tasolla. Vastauksen on oltava tehokas, oikeudenmukainen ja määrätietoinen.

– Muuttoliike- ja turvapaikkasopimus on juuri tällainen. Sillä on todellista merkitystä kaikille eurooppalaisille. Ensinnäkin ulkorajojen turvallisuus parantuu. Saamme tiedon rajanylittäjistä järjestämällä rekisteröinnin ja seulonnan, ja samalla varmistamme perusoikeuksien suojelun riippumattomalla valvonnalla. Toiseksi saamme nopeammat ja tehokkaammat turvapaikka- ja palauttamismenettelyt.

Tämä tarkoittaa sitä, että henkilöt, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan, eivät saa tulla Euroopan unioniin, kun taas sotaa tai vainoa pakenevat voivat luottaa siihen, että saavat tarvitsemaansa suojelua. Sopimuksella saadaan aikaan sopiva tasapaino järjestelmän väärinkäytön vastaisten tiukempien sääntöjen ja heikoimmassa asemassa olevien huolenpidon välillä.

– Kolmanneksi suhtaudumme yhteisvastuullisemmin ulkorajoillamme sijaitseviin jäsenvaltioihin, jotka hallitsevat laittoman maahanmuuton aiheuttamaa painetta. Kaikki jäsenvaltiot osallistuvat siis yhteisvastuutoimiin, mutta ne valitsevat, miten se on paras tehdä. Edelleen liikkumista Euroopan unionin sisällä ei kuitenkaan voida sallia, von de Leyen sanoi.

Lue myös: Suomen itäraja pysyy kiinni toistaiseksi – ”Kevään myötä mahdollisuudet painostamiseen kasvavat”

Kommentoi Facebookissa