EUROVAALIT Tuskin on pöly ehtinyt laskeutua eduskuntavaalien jälkeen, kun puolueet julkistivat tänään eurovaalien ehdokkaansa. Reilun kuukauden kuluttua käytävissä vaaleissa kaikki ehdokkaat eivät edes halua europarlamentaarikoiksi, vaan ovat vain keräämässä puolueelleen ääniä.
SDP:n kärkiehdokkaat ovat tosissaan liikkeellä, Eero Heinäluoma on jättänyt eduskuntatyön ja Miapetra Kumpula-Natri on europarlamentaarikko. Mukaan liittyi nyt Satu Taavitsainen, joka ei uusinut kansanedustajan paikkaansa.
Perusuomalaisten kärkiehdokas on kansanedustaja Laura Huhtasaari, joka sanoo ottavansa paikan vastaan jos hänet valitaan. Ehdokkaita ovat myös kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ja eduskuntaan valittu Sebastian Tynkkynen, suunta Brysseliin olisi ainakin istuvalla europarlamentaarikolla Pirkko Ruohonen-Lernerillä sekä eduskunnasta pudonneella Mika Raatikaisella.
Kokoomus nimesi ehdokkaansa jo hyvissä ajoin, ja kärjessä ovat nykyiset europarlamentaarikot Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa ja Henna Virkkunen. Uutta yritystä tekevät myös veteraanipoliitikko Kimmo Sasi sekä viime vaaleissa europarlamentista pudonnut Eija-Riitta Korhola.
Keskustasta mukana ovat tositarkoituksella muun muassa Mauri Pekkarinen ja Pekka Puska sekä nykyiset europarlamentaarikot Elsi Katainen ja Mirja Vehkaperä.
Vihreiden kärkiehdokkaat ovat europarlamentaarikko Heidi Hautala ja eduskunnan jättänyt Ville Niinistö. Puolueen ehdokkaina on myös neljä tuoretta kansanedustajaa, joista ainakin yksi on ilmoittanut, ettei tulisi lunastamaan lippua Brysseliin, vaikka sellainen siunaantuisi.
Vasemmistoliitosta europarlamentaarikko Merja Kyllönen valittiin juuri eduskuntaan, samoin kuin varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen. He eivät ottaisi paikkaa europarlamenttiin vastaan, vaan ovat ainoastaan keräämässä ääniä eduskunnasta pudonneelle Silvia Modigille.
Kristillisdemokraattien kärkinimet ovat puolueen puheenjohtaja Sari Essayah sekä Peter Östman, molemmat ovat myös kansanedustajia. Puolueen ilmoituksen mukaan molemmat siirtyisivät Brysseliin valinnan osuessa kohdalle, toki Essayah asettaa takaportiksi mahdollisen hallituspaikan. RKP:n kärkiehdokas on europarlamentaarikko ja presidentinvaaleissakin mukana ollut Nils Torvalds.
Sinisten eurovaalimenestyksestä ennustetaan yhtä vaatimatonta kuin eduskuntavaaleissa, kun Timo Soini ei asetu ehdolle.
– Missä EU, siellä ongelma. En ole osa ongelmaa. En asetu ehdolle EU- vaaleissa, Soini ilmoitti plokissaan.
Europarlamenttipaikkaa eivät tavoitele puolueen ministereistä myöskään Jari Lindström, Jussi Niinistö tai Sampo Terhokaan, vaikka kaikki menettivät paikkansa kansanedustajana. Brysseliin sen sijaan yrittävät eduskunnasta pudonneet Ari Jalonen ja Kari Kulmala. Myös Paavo Väyrynen yrittää elvyttää edelleen poliittista uraansa tähtiliikkeen eurovaaliehdokkaana.
- EU-vaalit järjestetään sunnuntaina 26.5., ennakkoäänestys alkaa 15.5.
Kommentoi Facebookissa