BREXIT Britannian parlamentin sotkuinen Brexitin pitkittäminen jatkuu pitkälle syksyyn. Alun perin brittien piti erota EU:sta 29.3. sopimuksella tai ilman. Saatuaan EU:lta jatkoaikaa uusi takaraja erolle oli 12. huhtikuuta, jos sopimusta ei syntyisi. Yhden äänen erolla brittiparlamentti sai kuitenkin äänestettyä lain puolesta, jonka mukaan pääministeri Theresa Mayn oli jälleen haettava EU-erolle jatkoaikaa.
Britannian ero ilman sopimusta vältettiin ainakin väliaikaisesti torstaina aamuyöllä, kun EU-maat päättivät huippukokouksessaan tarjota kompromissina briteille uutta lykkäystä aina 31. lokakuuta saakka. Enemmistö EU-maista Saksan johdolla olisi myöntänyt jatkoaikaa jopa vuoden, mutta Ranskan johtama ryhmä ei suostunut näin pitkään odotukseen ja päätöksen täytyi olla yksimielinen.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ilmaisi Yleisradion mukaan pettymyksensä sopimukseen suoraan.
– On parempi saada jotain kuin ei mitään. En ehkä ole onnellinen, mutta tyydyn tähän. EU-maiden on kuitenkin yhä helpompi päättää asioista kuin brittiparlamentin, Tusk totesi ironisesti.
Uusien komissaarien on määrä aloittaa työnsä marraskuun alussa, ja nyt britit välttyisivät uuden komissaarin nimeämiseltä. Theresa Mayn tavoite on kuitenkin saada ero päätökseen 22. toukokuuta mennessä eli ennen EU-vaaleja, joita britit eivät joutuisi näin järjestämään. Rapistuvaa hallitusta johtava May yrittää aukaista umpisolmua labourin johtajan Jeremy Corbynin kanssa neuvotteluissa.
Lue myös: Brittiparlamentti hylkäsi Brexit-sopimuksen – ”Britanniasta tulee Venäjän kaltainen kolmas maa”
Kommentoi Facebookissa