BREXIT Britannian parlamentin sotkuinen Brexitin pitkittäminen otti yhden konkreettisen askeleen eteenpäin. Alun perin brittien piti erota EU:sta 29.3. sopimuksella tai ilman. Saatuaan EU:lta jatkoaikaa uusi takaraja erolle olisi 12. huhtikuuta, jos sopimusta ei olisi syntynyt.
Brittiparlamentti on kuitenkin toistuvasti tyrmännyt pääministeri Theresa Mayn neuvottelemat sopimusvaihtoehdot, maanantaina hylättiin äänestyksissä neljä erilaista Brexit-vaihtoehtoa. Myöskään EU-kannattajien vaatimukseen uudesta EU-kansanäänestyksestä ei ole suostuttu.
Epäselvä tilanne on hajottanut myös hallitusta, keskiviikkona kaksi ministeriä lähti ja Theresa Mayn päätyessä neuvottelemaan oppositiojohtaja Jeremy Corbynin kanssa, useat ovat median mukaan uhanneet erolla.
Britannian parlamentin alahuone hyväksyi viimein myöhään keskiviikkoiltana äänin 313–312 lain, jonka mukaan pääministeri Theresa Mayn on pakko jälleen hakea jatkoaikaa EU-erolle. Seuraavaksi lakia käsitellään ylähuoneessa.
Valtiovarainministeri Philip Hammond on jo varoittanut, että britit saattavat joutua järjestämään eroaikeistaan huolimatta eurovaalit 26. toukokuuta. Hänen mukaansa ero EU:sta tulee kestämään tätä pitemmälle, sopimuksella tai ilman.
EU pitää oman huippukokouksensa 10.4. eli kahta päivää aikaisemmin, kuin brittien nykyinen aikaraja on. Kyseisessä kokouksessa voidaan siirtää eron aikataulua uudelleen.
Lue myös: Brittiparlamentti hylkäsi Brexit-sopimuksen – ”Britanniasta tulee Venäjän kaltainen kolmas maa”
Kommentoi Facebookissa