Brittiparlamentti hylkäsi Brexit-sopimuksen – ”Britanniasta tulee Venäjän kaltainen kolmas maa”

Oppositio tulee esittämään Theresa Mayn hallitukselle myös epäluottamusta.

Oppositio tulee esittämään Theresa Mayn hallitukselle myös epäluottamusta. (Kuva AOP)

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019, sopimuksella tai ilman.

BREXIT Britannian parlamentin alahuone on hylännyt odotetusti selvin luvuin pääministeri Theresa Mayn esittämän ja EU:n kanssa neuvotteleman Brexit-sopimuksen. Sopimusta kannatti 202 edustajaa ja vastusti 432. Oppositio tulee esittämään Mayn hallitukselle epäluottamusta, asiaa käsitellään keskiviikkona.

– Britannian äänestystulos on valitettava, mutta ei yllätys. Lähipäivinä ratkeavat seuraavat askeleet, pääministeri Juha Sipilä kirjoittaa Twitterissä.

Sipilän mukaan myös Suomi jatkaa valmistautumista Britannian sopimuksettomaan eroon. Tilanne on epäselvä, osa briteistä toivoo maan järjestävän uuden kansanäänestyksen Brexit-erosta. Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019.

Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtajan Timo Vuoren mukaan Brexit-sovun kaatuminen on myrkkyä kaupankäynnille. Britannian parlamentin päätös hylätä Brexit-sopimus vaikeuttaa merkittävästi suomalaisyritysten sopeutumista Britannian eroon Euroopan unionista.

– Tämä vaikeuttaa suunnattomasti Iso-Britannian kanssa kauppaa käyvien yli 15 000 suomalaisen vienti- ja tuontiyrityksen toimintaa. Kovan Brexitin toteutuminen vie kauppapoliittisesti Britannian lähes yhdessä yössä EU:n sisämarkkinoilta EU:n ulkopuoliseksi, Venäjän kaltaiseksi kolmanneksi maaksi, Vuori sanoo.

Vuori muistuttaa, että Brexit-sopu ja sitä tukeva järkevä kauppasopimus hyödyttäisi suomalaisen vienti- ja tuontiyrityksen ohella lähes arviolta 200 suomalaista tytäryhtiötä ja näiden 12000 työntekijää Britanniassa. Vastaavasti Suomessa toimivat yli 300 brittiyritysten tytäryhtiötä ja näiden 20 000 työntekijää arvostaisivat Vuoren mukaan järkevää Brexit-sopua ja pehmeää EU-eroa.

Lue myös: Brexitistä saatiin aikaan alustava sopu – brittihallitus käsittelee EU:n erosopimuksen ehtoja

Kommentoi Facebookissa