Brexitistä saatiin aikaan alustava sopu – brittihallitus käsittelee EU:n erosopimuksen ehtoja

Pääministeri Theresa May on kutsunut hallituksensa koolle arvioimaan sopimusluonnosta.

Pääministeri Theresa May on kutsunut hallituksensa koolle arvioimaan sopimusluonnosta. (Kuva AOP)

Britannian on määrä erota EU:sta ensi vuoden maaliskuun lopussa.

BREXIT Puolitoista vuotta kestäneet neuvottelut Britannian erosta EU:sta ovat viimein päätyneet alustavaan sopimukseen, vahvistaa Theresa Mayn johtaman brittihallituksen tiedottaja. EU:n pääneuvottelija Michel Barnier ja brittineuvottelijat ovat näin löytäneet yhteisymmärryksen sopimustekstin sisällöstä.

Vaikeimpia kohtia on ollut muun muassa Pohjois-Irlannin ja Irlannin välinen rajakysymys. Todennäköisenä vaihtoehtona rajatarkastusten välttämiseksi pidetään ratkaisua, jossa Britannia jää osaksi EU:n tulliliittoa siirtymäajaksi.

Toinen keskeinen ratkaistava ongelma on ollut Britanniassa asuvien EU-kansalaisten ja Euroopassa olevien brittien oikeudet. Samoin neuvottelijat ovat nyt pystyneet määrittelemään rahallisen korvauksen, kuinka paljon ero EU:sta tulee briteille maksamaan.

Theresa May on kutsunut hallituksensa koolle iltapäivällä arvioimaan sopimusluonnosta, josta on tihkunut vain vähän varmaa tietoa julkisuuteen.

Vaikka brittihallitus hyväksyisi sopimuksen, sen käsittelee vielä Britannian parlamentti, jossa monet tahot ovat suhtautuneet ehtoihin jo etukäteen varauksellisesti. Asialle vaaditaan myös EU:n 27 jäsenmaan hyväksyntä. Mahdollista on myös, että britit eroaisivat EU:sta ilman erosopimusta.

Britannian on määrä erota EU:sta 29. maaliskuuta 2019 kello 23.00.

Lue myös: Tulli teki laskelmat – Brexit tuo kymmenien miljoonien lisäkulut suomalaisille yrityksille

Kommentoi Facebookissa