Tähti jo ennen debyyttilevyään

Evelina on ehdolla myös MTV European Music Awardissa Suomen parhaaksi artistiksi.

Evelina on murtautunut nopeasti kotimaisen musiikkikentän eturiviin.

MUSIIKKI On vaikeaa uskoa, että Evelinan ensimmäisestä singlejulkaisusta on kulunut vain puolitoista vuotta. Turkulaislähtöisestä laulaja-lauluntekijästä on muodostunut hyvin lyhyessä ajassa yksi maamme tunnetuimmista sooloartisteista. Evelinan kappaleet saavuttavat järjestäen jalometallia, keikkoja kertyi pelkästään viime kesän aikana nelisenkymmentä, lisäksi artistia nähtiin kuluneen syksyn aikana TV-formaatissa Tähdet Tähdet.

Aliaksen takaa löytyvä Eveliina Tammenlaakso ei ole kuitenkaan hätäillyt uransa suhteen. Hän aloitti yhteistyön huipputuottaja MGI:n kanssa noin kolmisen vuotta sitten, kehitellen rauhassa omaa tyyliään eteenpäin. Levytyssopimus Universalille ja sen alaiselle M-Eazy Musicille allekirjoitettiin keväällä 2015.

– Noin vuoden verran ehdin tosiaan hioa tyyliäni, ennen kuin mitään tuli ulos. Ja koko ajan sitä oppii lisää. Paketti ei ole koskaan valmis, Tammenlaakso muistuttaa Päivän Lehdelle.

Samaa polkua seuraa nykyään yhä useampi artisti. Erityisesti kotimaisen rytmimusiikin saralla on ollut enemmän sääntö kuin poikkeus, että aloitteleva artisti vuotaa ensimmäisiä tekeleitään herkästi julkisesti saataville ja saattaa leimautua näiden varhaisteini-iän tuotoksiensa takia johonkin suuntaan. Nykyään saamme seurata Evelinan sekä esimerkiksi Viewn kaltaisia nuoria tulokkaita, jotka ovat heti ensimmäisten julkaisujen kohdalla jo löytäneet oman musiikillisen identiteettinsä.

evelina-2-28102016

Erilainen nuori

Tällä viikolla Evelinalla riittää haastatteluita, sillä tulevana perjantaina ilmestyy laulajattaren debyyttialbumi. Sen avulla on tehty jo suomalaista musiikkihistoriaa: 24K on ensimmäinen albumi joka on myynyt levyltä lohkaistujen sinkkujen kautta platinaa jo ennen julkaisuaan.

Tammenlaakso vastailee puhelimessa esitettyihin kysymyksiin ytimekkäästi. Kohteliaasti, mutta harkitusti. Hän on ehtinyt saamaan ensikosketuksensa keltaisen lehdistön sensaationhakuisesta journalismista aiemmin tänä vuonna, kun Seiska seurasi kameroiden kera Evelinan ulkomaanlomaa, epätoivoisesti skuuppia etsien. Turhaan.

21-vuotias Tammenlaakso ei anna nuoresta iästään huolimatta juurikaan mahdollisuuksia kohuotsikoihin. Hän tietää uskollisimmat faninsa nimeltä ja kannustaa nuoria seuraajiaan olemaan sinut kehonkuvaansa liittyen. Ja toisin kuin vaikkapa monet suomiräppärit, esiintymisten jälkeen hän ei jää bäkkärille koko illaksi pyörimään.

– Ääni on mun instrumentti. En halua pilata sitä roikkumalla yömyöhään klubeilla. Toki levyjulkkarit ja muut spessut illat on asia erikseen, mutta prioriteetit pitää olla olemassa.

Debyyttilevyllä risteillään synkästä keveään

24K ammentaa erityisesti soundimaailmaansa vaikutteita eri genreistä, sekoitellen myös uutta ja vanhaa keskenään. Evelinan tyyli taipuu moneen: hän voi esiintyä vahvana hahmona minimalistisen räppibiitin päällä, seuranaan maskipäiset Eevil Stöö ja Julma H. Yhtä luontevasti lasketellaan reggae-rytmien, dancehallin, tropical house -vaikutteiden tai ihan puhtaan popin päälle.

– Kaikki taustat ovat olleet sellaisia, jotka oon hyväksynyt ennen kuin on alettu tekemään ja saanut sanoa tuotantoprosessissakin suoraan mistä diggaan.

Huomionarvoista on, ettei albumilla vieraile yhtäkään M-Eazy Musicin artistikollegaa eikä yhtäkään jo ennestään julkaistua biisiä olla tiputettu pois. Ei edes Vuoristorataa. Vaikka kyseessä onkin yksi viime vuoden tarttuvimmista pop-kappaleista, se on samalla levyn ainoa kappale joka erottuu muusta linjasta.

– Mulle oli selkeää, että kaikki ilmestyneet biisit haluaa myös levylle. Ihan kivaa, että on albumilta löytyvän synkemmän materiaalian vastapainoksi myös kevyempääkin meininkiä, Evelina toteaa.

24K ilmestyy 28. lokakuuta. Samana päivänä ensi-iltaan tulee perhe-elokuva Trolls, jonka pääosan Evelina on dubannut suomeksi.

Potentiaalinen toimittaja?

Evelina sanoittaa kappaleensa itse. Kirjoitusinto on lähtenyt jo ala-asteen äidinkielen tunneilta ja vienyt hänet muutamaksi viikoksi myös Turun Sanomien palstoille, toimittajana.

– Joo, kirjoitin Turun Sanomiin 14-15 -vuotiaana. Se oli Extra-liite, mihin sisältöä tuotti pelkästään nuoret kirjoittajat. Oon ollu tosi hyvä fiktiivisten tarinoiden väsäämisessä, esim. äidinkielen kursseilla aina ala-asteelta lukioon.

Kommentoi Facebookissa