Skodan suosikkimalli sai faceliftin

Octavian etuvalojärjestely on varsin erikoinen, koska valoumpiot on jaettu tavallaan kahtia. (Kuva Skoda)

Tšekkimerkin Octaviassa on nyt erikoisempi naamailme.

AUTOT Skoda Octavia on kuulunut Suomen ja monien muidenkin Euroopan maiden myydyimpien autojen joukkoon jo vuosikausia. Nykykorimallin Octavia esiteltiin nelisen vuotta sitten, ja se sai nyt kasvojenkohotuksen automaailman tavallisen tahdin mukaisesti.

Julkisuudessa on liikkunut jo pitkään huhuja siitä, että tšekkimerkin kestosuosikkiin tulisi faceliftin myötä entistä erottuvampi nelivaloilme. Nyt huhut muuttuivat todeksi, kun uudistuneen Octavian ensimmäiset tiedot ja kuvat julkaistiin.

Facelift-Octavian etuvalojärjestely on varsin erikoinen, koska valoumpiot on jaettu tavallaan kahtia. Sisemmät valot ovat aivan maskissa kiinni, ja umpioiden alareunoissa kulkevat ledinauhat ovat eriasteisesti vinossa. Sisemmät nauhat jatkavat kyllä maskin alareunan linjaa, mutta muotoilu vaatii silti totuttelua.

Octavian ostajakunta on varsin konservatiivista, joten näin radikaali keulamuotoilu on varsin yllättävä veto Skodalta. Uudet etuvalot saa myös täyslediversioina, jotka korvaavat vanhan mallin tuplaksenonit.

Konepelti ja etupuskurikin on laitettu uusiksi, mutta kylkilinjassa ei ole mitään eroa entiseen tuoreita vannemalleja lukuun ottamatta. Perästä erottuu takavalojen uudistunut grafiikka ja hieman muuttunut puskuri, mutta niiden bongaaminen vaatii jo todellisen asiantuntijan.

Monia toimintoja hoidetaan kosketusnäytön kautta. (Kuva Skoda)
Monia toimintoja hoidetaan kosketusnäytön kautta. (Kuva Skoda)

Sisustassa on puolestaan vähennetty nappulaviidakkoa, ja monia toimintoja hoidetaan kosketusnäytön kautta. Paras tietoviihdejärjestelmä on nimeltään Columbus, ja siinä käytetään peräti 9,2-tuumaista ruutua tšekkimerkin tuoreen Kodiaq-katumaasturin tavoin. Lisäksi sisätiloihin on nyt tarjolla jopa erityinen tunnelmavalaistus luksusautojen tyyliin, ja laatuvaikutelmaa on muutenkin kohennettu.

Myös ajoavustinvalikoima on päivitetty tämän päivän tasolle, ja Octaviaan saa monia Superb-isoveljestä tuttuja varusteita. Tarjontaan kuuluu mm. parannettu pysäköintiavustin, takana kulkevasta liikenteestä hälyttävä systeemi ja peräkärryavustin.

Pienenä innovaationa takaluukun kanteen on sijoitettu irrotettava taskulamppu. (Kuva Skoda)
Pienenä innovaationa takaluukun kanteen on sijoitettu irrotettava taskulamppu. (Kuva Skoda)

Lisäksi Skoda on tuonut autoon uusia fiksuja oivalluksia, kuten takaluukun kannessa majailevan irrotettavan taskulampun, eri kuskien säädöt muistavan räätälöitävän avaimen, lämmitettävän ratin, sähkötoimisen takaluukun ja etupenkkien selkänojista takamatkustajien iloksi taittuvat pöydät. Myös itse istuimia on rukattu sen verran, että takapenkkiläisille on saatu taiottua vajaat seitsemän senttiä lisää polvitilaa.

Moottorit ovat pääosin vanhoja tuttuja, mutta niiden mainostetaan kuluttavan jopa 10 prosenttia entistä vähemmän. Facelift ei koske vielä sporttista RS-versiota, vaan sen uudistumisvuoro koittaa vasta myöhemmin. Uudistuneen Octavian myynti alkaa jo tämän vuoden lopulla, ja ensimmäiset autot toimitetaan asiakkaille ensi vuoden alussa.

Kommentoi Facebookissa