FC Barcelonan laitahyökkääjä operoitiin Turussa – eikä hän ollut suinkaan ensimmäinen

Sakari Oravasta on tullut kansainvälisten tähtiurheilijoiden luottokirurgi.

Sakari Oravasta on tullut kansainvälisten tähtiurheilijoiden luottokirurgi. (Kuva AOP)

Ousmane Dembélén lisäksi leikkauspöydällä on nähty muun muassa David Beckham.

URHEILULÄÄKETIEDE Espanjalaisen jalkapalloseuran FC Barcelonan laitahyökkääjä Ousmane Dembélén takareisivamma leikattiin tällä viikolla Turussa, Sairaala NEO:ssa. Dembélé sai vamman viime lauantain La Ligan ottelussa. NEO:ssa leikkauksen toteuttivat ortopedit Lasse Lempainen ja Sakari Orava.

– Ousmane Dembélé sai lauantaina hamstring-lihaksen repeämän, joka vaati kohtuullisen pikaista leikkaushoitoa. Leikkaus päätettiin suorittaa Mehiläisen Sairaala NEO:ssa Turussa, johon Dembélé saapui aamulla. Leikkaus meni suunnitelmien mukaan, ja potilaan vointi leikkauksen jälkeen on hyvä, korostaa ortopedi Lasse Lempainen.

Leikkausta oli seuraamassa FC Barcelonan ylilääkäri Ricard Pruna. Kuntoutus aloitetaan Espanjassa.

– Onnistuneen leikkauksen jälkeen on tärkeää, että kuntoutus aloitetaan oikea-aikaisesti ja toteutetaan suunnitelman mukaisesti. Tavoitteena on, että Dembélé saataisiin vuoden vaihteen tietämillä takaisin pelikentille, Lempainen jatkaa.

Sakari Orava on yksi maailman arvostetuimmista urheilukirurgeista ja hän on toiminut myös Suomen olympiajoukkueen ylilääkärinä. Orava on tehnyt urallaan yli 20 000 leikkausta ympäri maailmaa. Oravan operoimia urheilijoita ovat muun muassa Haile Gebrselassie ja Merlene Ottey sekä jalkapalloilijat David Beckham, Didier Deschamps ja JosepPepGuardiola.

Sakari Oravan ja FC Barcelonan yhteistyö alkoi vuonna 1992. Sen jälkeen Orava, Lempainen ja muut NEO:n ortopedit ovat konsultoineet ja kouluttaneet seuraa erilaisten jänne- ja lihasvammojen hoidossa. Seuran kanssa on tehty myös tutkimusyhteistyötä.

– Yhteistyöni seuran kanssa alkoi Barcelonan olympialaisista. Toimin silloin Suomen joukkueen ylilääkärinä, ja olin leikannut urallani paljon muun muassa akillesjännepotilaita. Olympialaisten aikana FC Barcelonan lääkärit kysyivät minulta ohjeita, ja siitä lähtien olemme tehneet yhteistyötä. Olen leikannut heidän urheilijoitaan sekä Suomessa että paikan päällä Barcelonassa, Sakari Orava kertoo.

– Kaikki potilaat ovat meille luonnollisesti tärkeitä, mutta ovathan tällaiset maailmalla tunnetut huippu-urheilijat parhaiten mieleen jääviä tähtihetkiä. FC Barcelona on luonut ympärilleen laaja-alaisen lääketieteen ammattilaisten verkoston. He luottavat meidän turkulaisten ammattitaitoon erityisesti lihas- ja jännevammojen, kuten akilles- ja hamstring-vammojen hoidossa, Lempainen sanoo.

Sakari Orava ja Lasse Lempainen ovat tehneet pitkään yhteistyötä. He ovat yhdessä operoineet aiemmin tänä vuonna kaksi muuta FC Barcelonan pelaajaa. Kolme vuotta sitten he leikkasivat yhteistyössä myös FC Barcelonan puolustajan Thomas Vermaelenin takareisivamman.

Kommentoi Facebookissa