FC Lahdelta kova reaktio – fanikatsomo kiinni

FC Lahden kannattajia Espoossa heinäkuussa 2021 (Kuva AOP)

FC Lahden kannattajia Espoossa heinäkuussa 2021. (Kuva AOP)

FC Lahden kannattajien törkykäytös ei ole jäänyt huutelun asteelle. Poliisi tutkii nyt rikosilmoitusta pahoinpitelystä.

JALKAPALLO Veikkausliigassa pelaava FC Lahti on viime aikoina ollut toistuvasti otsikoissa kannattajiensa häiriökäyttäytymisen takia. Viime lauantaina Tampereella Ratinan stadionin edustalla sattui vakava välikohtaus, joka on edennyt poliisitutkintaan.

FC Lahden kannattajien epäillään pahoinpidelleen Ilveksen kannattajaa. Poliisi on tehnyt kuulusteluja ja FC Lahti pyysi seuran kannattajia ilmoittamaan teon vastuulliset henkilöt tiistaihin mennessä.

Tiistaina FC Lahti julkaisi tiedotteen, jossa seura ilmoittaa päättäneensä sulkea kannattajakatsomonsa toistaiseksi.

FC Lahden tiedote:

”Edellisen kotiottelun häiriökäyttäytymisen lisäksi on Tampereella Ilves-FC Lahti -ottelun jälkeen osa FC Lahden kannattajamatkalle osallistuneista henkilöistä syyllistynyt vakavaan pahoinpitelyyn. Sisä-Suomen poliisi on vahvistanut, että tapauksesta on jätetty rikosilmoitus. FC Lahti sanoutuu irti tällaisesta rikollisesta toiminnasta ja tekee kaikkensa auttaakseen poliisia löytämään tekijät.

FC Lahti tuomitsee jyrkästi kaiken väkivaltaisen käytöksen, rasismin ja syrjinnän kaikissa olomuodoissaan, sekä kentällä että sen ulkopuolella.

FC Lahti haluaa, että kaikille ihmisille, riippumatta esimerkiksi etnisestä taustasta, ihonväristä, sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnosta, tarjotaan täsmälleen samanlaiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan toimintaan ja mm. urheilutapahtumiin turvallisesti.

Lauantaina 18.9. pelattavassa FC Lahti-AC Oulu ottelussa muut katsomonosat ovat kannattajakatsomoa lukuun ottamatta normaalisti auki.”

FC Lahden kannattajien häiriökäyttäytyminen ei ole suomalaisessa jalkapallossa uusi ilmiö. Seuran silloisista ”kuuluisista” faneista tehtiin kymmenisen vuotta sitten jopa dokumenttielokuva.

Sittemmin lahtelaiskannattajien häiriökäyttäytyminen jäi julkisuudessa vähemmälle HIFK:n noustua Veikkausliigaan 2015. HJK:n ja HIFK:n välisten Stadin derbyjen lieveilmiöt olivat häiriötekijöissään eri suuruusluokkaa kuin FC Lahden kannattajien aiheuttamat häiriöt.

Lahtelaisten häiriökäyttäytyminen ei ole kuitenkaan poistunut kuvioista. Elokuussa 2019 FC Lahden kannattaja heitti kaksi palavaa soihtua HJK:n kannattajien katsomoon ja sama 18-vuotias henkilö kaatoi virkapukuisen poliisin selästä nurin. Fani sai viime toukokuussa Helsingin käräjäoikeudessa kuuden kuukauden ehdollisen vankeustuomion.

Elokuussa FC Lahti sai sakot faniensa häiriökäyttäytymisestä FC Honka-ottelussa. FC Lahden kannattaja kiipesi aidan yli kentälle ja katsomosta kuultiin myös epäasiallisia huutoja. Rasistisiakin huutoja epäiltiin, mutta näyttöä tästä ei saatu.

FC Lahden kannattajien kielenkäyttö katsomossa on puhuttanut pian parinkymmenen vuoden ajan. Ilmeisesti törkyhuutelu on viime aikoina saanut rujompia muotoja.

Kokenut toimittaja Matti Eve kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomissa poistuneensa HJK-ottelusta katsomosta kesken ottelun FC Lahden kannustushuudoista kokemansa myötähäpeän takia.

– Kotimatkalla muistelin, että olen nähnyt tässä kaupungissa jalkapallomatseja 60-luvun puolivälistä asti. Tähän päivään mennessä olen saanut seurata lukuisia pelejä kotimaassa ja lähes jokaisessa Euroopan maassa, mutta milloinkaan ennen en ole juuri tästä syystä matsista kesken poistunut, Eve kirjoittaa.

Väkivalta on tietysti törkyhuutelua huomattavasti vakavampi ilmiö. Fanikatsomon sulkeminen on FC Lahdelta kova ratkaisu, mutta pahoinpitelytutkinnan myötä kovat toimet tulevat tarpeeseen. Muuten tilanne uhkaa riistäytyä käsistä.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: HJK ja KuPS odotetusti voittoihin – Kotkassa synkkää

Kommentoi Facebookissa