Ydinvoimala nousee vääjäämättä – tiukkojen turvatoimien alla

Ydinvoima-alueen pääportin rakentaminen on hyvässä vauhdissa, taustalla siintävät keltaiset betoniasemat. (Kuva Anne Anttila)

Aktivistit ovat jättäneet Fennovoiman rauhaan ja Pro Hanhikivi seuraa matalalla profiililla.

YDINVOIMALA Pyhäjoen ydinvoimalahanke on edennyt pienistä vastatuulista huolimatta aikataulun mukaisesti. Fennovoiman alueviestintäpäällikkö Heli Haikolan mukaan 160 hehtaarin suuruinen alue näyttää jo kattavan tieverkostonsa puolesta pieneltä kaupungilta.

– Teitä on rakennettu ja aluetta tasattu. Takana on mittava urakka, yksinomaan laitosalueelle on ajettu yli miljoona kuutiota mursketta eli yli kymmenen eduskuntatalon verran. Koko voimala-alue nostetaan vähintään 4,6 metriä merenpinnasta.

Syksyn aikana alueelle on noussut myös loppuvuodesta käyttöön otettava koulutuskeskus, joka on Haikolan mukaan projektin ensimmäinen pysyvä rakennus.

– Myös betoniasemat ovat valmistuneet kesän aikana. Tällä hetkellä työn alla on pääportin rakentaminen ja lisäksi laitosvalmistaja Rosatom valmistelee omaa työmaatukikohtaansa. Lähitulevaisuudessa alueelle ryhdytään rakentamaan tuhannen henkilön majoituskylää, mutta sitä ennen alueelle nousee 120 metrin korkuinen säämasto, Heli Haikola selvittää tyytyväisenä.

fennovoima-koulutuskeskus-18102016-anne-anttila
Koulutuskeskuksen kautta tulee kulkemaan kaiken kaikkiaan noin 30 000 henkilöä. (Kuva Anne Anttila)

Aktivisteista ei enää haittaa

Alkukeväästä Fennovoima joutui aktivistien tulilinjalle. Sekä Hanhikivenniemen ydinvoimalatyömaalle että Pyhäjoen keskustassa sijaitsevalle toimistolle tehtiin lukuisia iskuja. Osansa vastustajien mielenilmaisuista saivat myös työmaa-alueen ulkopuolella liikkuneet koneurakoitsijat.

Mielenilmaisujen ja häirinnän lisäksi aktivistit protestoivat hanketta tekemällä myös eriasteista ilkivaltaa.

– Jokaisella on oikeus mielenilmaisuun. Sen sijaan vaaratilanteiden aiheuttaminen sekä paikkojen töhriminen ja hajottaminen ovat rikollista toimintaa ja näin ollen täysin tuomittavaa, alueviestintäpäällikkö Haikola muistuttaa.

Viime aikoina aktivisteista ei ole kuitenkaan ollut haittaa.

– Tilanne on kaikin puolin rauhallinen. Tällä hetkellä voimme nukkua yöt levollisesti ja keskittyä täysillä työn tekemiseen.

Heli Haikola on ollut mukana kotikuntansa ydinvoimalahankkeessa alusta lähtien.

– Tämä oli jättipotti reilun 3 000 asukkaan maalaiskunnalle. Rohkenen väittää, että voimalaprojektin ansiosta Pyhäjoki säilyy itsenäisenä. Tämän mittaluokan hankkeessa yksinomaan jo kiinteistöverojen osuus tulee olemaan jatkossa hyvin merkittävä.

Portin valmistuessa ja rakentamislupaa odotellessa laitosvalmistaja Rosatom valmistautuu suurprojektiin pystyttämällä työmaatukikohdan. (Kuva Anne Anttila)
Tällä hetkellä työn alla on pääportti, rakentamislupaa odotellessa Rosatom valmistautuu suurprojektiin pystyttämällä myös työmaatukikohdan. (Kuva Anne Anttila)

Viekö Venäjä rahat?

Vaikka Fennovoima tuo mukanaan työtä, toimeentuloa ja tunnettavuutta, niin paikkakuntalaisena Haikola ymmärtää myös projektin herättämät mielipide-erot.

– Osa kannattaa ja toiset ei. Fennovoima on nostanut pintaan suuria tunteita, mutta eriävistä mielipiteistä huolimatta pyhäjokiset eivät ole unohtaneet hyviä käytöstapoja. Naapurisopu säilyy, vaikka saappaat saattavatkin olla eri leirissä.

Heli Haikolan mukaan mielipide-eroista on usein myös hyötyä.

– Vastustajien nostamat asiat tullaan käymään aina huolellisesti läpi. Esimerkiksi ympäristövaikutusten arvioinnissa olemme kiinnittäneet erityishuomion myös vastustajien antamiin mielipiteisiin.

Fennovoiman ja venäläisen laitostoimittaja Rosatomin yhteistyötä on ehditty vuosien varrella niin kiitellä kuin epäilläkin. Viime aikoina on esitetty jopa arvioita, että Venäjän taloustilanne veisi rahoituksen myös Fennovoimalta.

Alueviestintäpäällikkö Heli Haikolan mukaan tällainen tilanne on mahdotonta.

– Rahoitus on täysin kunnossa. Fennovoima on varmistanut tämän sopimuksella, jossa ei ole minkäänlaista pilkun paikkaa.

Alueviestintäpäällikkö Heli Haikola myöntää avoimesti, että Fennovoimalla on sen sijaan ollut viime aikoina aikataulullisia haasteita toimittaa rakentamislupaan liittyviä dokumentteja säteilyturvakeskukselle.

– Syynä on huolellisuus. Tähtäämme siihen, että vuonna 2018 Valtioneuvosto antaa rakentamisluvan, joten dokumentointienkaan suhteen emme jätä mitään sattuman varaan.

Turvallisuudesta ei Fennovoiman alueviestintäpäällikkö Heli Haikolan mukaan tingitä. (Kuva Anne Anttila)
Turvallisuudesta ei Fennovoiman alueviestintäpäällikkö Heli Haikolan mukaan tingitä. (Kuva Anne Anttila)

Suojelupoliisi tarkistaa taustat

Voimala-alueella työskentelee tällä hetkellä noin 200 henkilöä, joista valtaosa on suomalaisia.

Pyhäjoen voimalatyömaalla on käytössä tiukat turvatoimet. Työturvallisuustarkastuksia tehdään viikoittain kaikilla työmaa-alueilla ja turvallisuushavaintoja voi jättää myös nimettömänä. Seurannan kohteena ovat muun muassa turvavarusteiden käyttö sekä siisteys.

Heli Haikolan mukaan Fennovoimalla on käytössään ainutlaatuinen työmaarekisteri, jonne kaikki alueella työskentelevät yritykset työntekijöineen rekisteröidään.

– Yrityksellä täytyy olla kaikki kunnossa ja ennen kuin portista pääsee edes sisälle, myös työntekijällä on oltava Suojelupoliisin hyväksymä turvallisuusselvitys. Kaikille tehdään muun muassa huumetesti, Haikola tietää kertoa.

Ydinvoimalaa rakennetaan Haikolan mukaan työ- ja ympäristöturvallisuutta kunnioittaen.

– Hankkeen ympärille on luotu täysin oma turvallisuuskulttuuri. Turvallisuuden ohitse eivät mene edes hinta eikä aikataulu.

Pro Hanhikivi ei luovuta

Fennovoiman vastustajana tunnettu Pro Hanhikivi on jättäytynyt puheenjohtaja Helena Maijalan mukaan tarkkailuasemiin.

– Luovuttaminen ei ole käynyt mielessäkään, vaikka hankkeen laillisuusasiat eivät mene toivotulla tavalla. Kahdeksan vuotta on tehty lujasti töitä ja olemme edelleen oikeassa, mutta vastassa on isommat voimat, Maijala harmittelee.

Pro Hanhikivi ei kuitenkaan vaikene, vaan seuraa projektia hieman matalammalla profiililla.

– Jos tarvetta ilmenee, niin olemme jälleen vauhdissa, puheenjohtaja lupaa.

Kommentoi Facebookissa