Ferrari esitteli historiansa 50. avoauton – mukana Maranellon kaikkien aikojen tehokkain V8-moottori

Ferrarin esittelystä Kaliforniassa ei ollut annettu mitään etukäteistietoja.

Ferrarin esittelystä Kaliforniassa ei ollut annettu mitään etukäteistietoja. (Kuva Ferrari)

Ferrari 488 Pista Spider teki yllätysdebyytin Kalifornian Pebble Beachilla.

AUTOT Kalifornian Pebble Beachissa nähtiin tänäkin vuonna upouusia superautoja golfkentän viheriölle tuotujen huippuarvokkaiden klassikkojen seurana. Yksi uutuuksista oli Ferrari 488 Pista Spider, joka teki varsinaisen yllätysdebyytin. Toisin kuin useimmista muista Pebble Beachin uutuuksista, Ferrarin esittelystä ei ollut annettu mitään etukäteistietoja.

488 Pista Spider on tehty kuitenkin hyvin tutulla reseptillä, koska se seurailee teknisiltä ratkaisuiltaan jo maaliskuussa Geneven autonäyttelyssä esiteltyä umpikattoista 488 Pistaa. Jo auton nimi kertoo italiaksi, että kyseessä on 488-keskimoottorisuperauton ratahenkinen erikoispainos, joka astuu aiemman 458 Specialen saappaisiin. 488 Pista Spider on lisäksi Maranellon merkin kunniakkaan historian 50. avoauto, jota vauhdittaa myös Ferrarin historian tehokkain veekasi.

Spider painaa korin jäykisteiden ja matkustajien taakse taittuvan monimutkaisen kovakaton vuoksi 91 kiloa enemmän kuin coupé.
Spider painaa korin jäykisteiden ja matkustajien taakse taittuvan monimutkaisen kovakaton vuoksi 91 kiloa enemmän kuin coupé. (Kuva Ferrari)

Kansainvälisen palkintoraadin vuoden moottoriksikin valitsema 3,9-litrainen V8 tuottaa Pistassa kahden turboahtimen avustamana peräti 720 hevosvoimaa, ja huippuvääntö kirjataan 770 newtonmetrin lukemaan. Lukemat ovat identtiset coupén kanssa, mutta avokattoisessa Spiderissa koneen äänistä voi nauttia vielä umpikattoista Ferraria paremmin.

Spider painaa korin jäykisteiden ja matkustajien taakse taittuvan monimutkaisen kovakaton vuoksi 91 kiloa enemmän kuin coupé, mutta auton kuivapaino on silti ainoastaan 1377 kiloa. Lisämassaa on tullut sen verran vähän, että suorituskykykään ei ole juuri kärsinyt. Spider kiihtyy umpiversion tavoin vain 2,85 sekunnissa nollasta sataan, mutta kiihdytys kahteensataan vie 0,4 sekuntia pidempään. Silti 200 km/h on taulussa vain kahdeksassa sekunnissa, ja meno päättyy vasta 340 km/h:n kohdalla.

Autossa on vakiona timanttileikatut 20-tuumaiset alumiinivanteet, mutta lisähintaan tarjolla on myös yksiosaiset hiilikuitukiekot. Ne ovat 20 prosenttia kevyemmät kuin vakiovanteet, ja painonsäästöön on satsattu muuallakin. Esimerkiksi lattiamatot on korvattu kevyemmillä alumiinilevyillä, ja kuskin sisäovenkahvan paikalla komeilee pelkkä lenkki.

Takapään maaefektistä huolehtii spoilerin sijasta iso diffuusori, joka on piilotettu takapuskurin alle.
Takapään maaefektistä huolehtii spoilerin sijasta iso diffuusori, joka on piilotettu takapuskurin alle. (Kuva Ferrari)

Pista Spiderin korissa on umpikattoisen version tavoin lukuisia eroavaisuuksia tavalliseen 488:aan, johon auton perustuu. Esimerkiksi nokkapellissä on massiivinen ilmanpoistoaukko, ja puskurit sekä helmatkin on laitettu uusiksi. Takapään maaefektistä huolehtii spoilerin sijasta iso diffuusori, joka on piilotettu takapuskurin alle. Pista Spiderin tunnistaa myös korin yli kulkevista raidoista, joiden sävyksi oli Pebble Beachin yksilössä valittu sininen antamaan kontrastia valkoiselle ulkovärille.

Tarpeeksi maksukykyiset ostajat pääsevät tilaamaan oman 488 Pista Spiderinsa jo pian. Auton hintoja ei ole kuitenkaan vielä kerrottu. Sekin on vielä hämärän peitossa, tehdäänkö uutuutta vain rajoitettu erä 458 Speciale Aperta ja 16M Scuderia Spider -nimisten edeltäjien tavoin.

Lue myös: Ferrari nostaa tuotantoaan kysyntään vastaamiseksi – sitkeät huhut Maranellon katumaasturista elävät

Kommentoi Facebookissa