Finlandia-palkittu romaani nähdään näyttämöllä – ”Jää” on tarina, joka halusi oopperaksi

Marjukka Tepponen vuorottelee Monan roolissa Jää-oopperassa.

Marjukka Tepponen vuorottelee Monan roolissa Jää-oopperassa. (Kuva Ooppera)

Jaakko Kuusiston säveltämä ooppera saa kantaesityksensä Kansallisoopperassa.

OOPPERA Ulla-Lena Lundbergin Finlandia-palkittu Jää-romaani nähdään ensi kertaa näyttämöllä, kun Jaakko Kuusiston säveltämä ooppera saa kantaesityksensä Kansallisoopperassa 25. tammikuuta.

Jään vahva tarina on koskettanut monia romaanin lukeneita. Nuori pappi muuttaa perheineen etäiselle saarelle, ja heti ensimmäisen saarnan jälkeen hänestä tulee pidetty ja arvostettu. Petter ja Mona päättävät jäädä lapsineen saarelle. Petter saa tutkintonsa suoritettua, hänet vihitään virkaan, saarten välille rakennetaan siltaa, elämä edistyy ja kaikki on hyvin. Talvella jää yhdistää saaret ja ihmiset liikkuvat. Mutta jää on petollista, eikä Petter osaa varoa.

Lundbergin romaani sai Finlandia-palkinnon vuonna 2012 ja siitä on tullut yksi vuosikymmenen rakastetuimpia teoksia, jota on myyty Suomessa lähes 150 000 kappaletta. Jään puhutteleva tarina ja suuri suosio saivat teatterit kiinnostumaan, mutta näyttämölle Jää ei ole tätä ennen päätynyt. Lundberg tiesi, että aihe kaipaa musiikkia, joten Kansallisoopperan ehdotus oopperasovituksesta kiinnosti heti.

– On ilo ja kunnia, että Jäästä tehdään ooppera. Ja kaikkein parasta on tietenkin, että säveltäjäksi on valittu Jaakko Kuusisto.

Ulkosaaristossa asunut Kuusisto tuntee Jään olosuhteet, joissa ihmisen ja luonnon välinen konflikti korostuu.

– Se, kuinka tarinassa lopulta käy, sinetöi minulle sen, että Jäästä saa vahvan oopperan. Se täyttää kaikki suuren oopperan kriteerit. Teoksessa tapahtuu ulkoisesti vähän, mutta kaiken sen herkkyyden takana piilee vahva draama. Se inspiroi minua säveltäjänä ja antoi paljon mahdollisuuksia, Jaakko Kuusisto kertoo.

Libreton Lundbergin romaanin pohjalta on kirjoittanut Juhani Koivisto. Teoksen johtaa säveltäjä ja kapellimestari Jaakko Kuusisto. Jään ohjaa Anna Kelo, joka on myös kiinnitetty ohjaamaan Kansallisoopperan vuosina 2019–2021 esitettävä Ring-tetralogia.

Lavastuksen on suunnitellut Kati Lukka ja puvut Marja Uusitalo. Valaistus- ja videosuunnittelusta vastaa Thomas Hase, äänisuunnittelusta Antti Murto ja koreografian teokseen on tehnyt Ari Numminen. Päärooleissa vuorottelevat Petterinä Ville Rusanen ja Aarne Pelkonen sekä Monan roolissa Marjukka Tepponen ja Mari Palo.

  • Ensi-ilta Suomen kansallisoopperassa 25.1.2019

Lue myös: Kansallisoopperan ja -baletin tuleva kausi julkistettiin – tulossa yhdeksän ensi-iltaa Toscasta Tuhkimoon

Kommentoi Facebookissa