Ford Focus on siirtymässä neljänteen sukupolveensa

Focuksen tavoitteena on tarjota edellisten sukupolvien kaltaista ajamisen iloa, joka on hieman vesittynyt nykymallissa.

Focuksen tavoitteena on tarjota edellisten sukupolvien kaltaista ajamisen iloa, joka on hieman vesittynyt nykymallissa. (Kuva Ford)

Uuden Ford Focus ST:n 1,5-litraisesta turbokoneesta puristetaan peräti 275 hevosvoimaa.

AUTOT Fordin kompaktiluokan syömähampaana toimiva Focus on pian siirtymässä neljänteen sukupolveensa. Seuraavan Focuksen prototyyppejä on jo bongattu talvitesteissä, ja erityisesti auton ajettavuutta hiotaan kovasti. Tavoitteena on tarjota jälleen kahden ensimmäisen sukupolven kaltaista ajamisen iloa, joka on hieman vesittynyt nykymallissa.

Nautinnollista ajettavuutta hakevat ovat päätyneet erityisesti sporttisiin ST– sekä RS-versioihin, jotka tulevat tarjolle myös uudesta Focuksesta. RS:ää saadaan odotella vielä pidempään, mutta pykälää miedompi ST saadaan myyntiin jo ensi vuoden loppupuolella. Nykyisessä ST:ssä käytetään 250-hevosvoimaista kaksilitraista turbonelosta, mutta myllyn iskutilavuus kutistuu melkoisesti sukupolven vaihtumisen yhteydessä.

Uutta Focus ST:tä vauhdittaa nimittäin vain 1,5-litrainen nelosturbo, josta aiotaan kuitenkin kutitella melkoinen tehomäärä. Tavoitteena on 275 hepan lukema, joka tarkoittaisi vähintään 160 hevosvoiman litratehoa. Nykyisen ST:n koneen litrateho on 125 heppaa, ja RS:n 2,3-litraisesta turbomoottoristakin irtoaa ”vain” 150 hevosvoimaa litraa kohti.

Fordilla on valmisteilla 1,5-litraisten bensaturbonelosten uusi moottoriperhe, jonka kehitystyössä huomioidaan todelliseen kulutukseen pohjautuvat tulevat päästömääräykset. Niiden yhdistäminen 275 hepan tehotavoitteeseen on kuitenkin melkoinen haaste, joka pyritään ratkaisemaan twin-scroll-tekniikkaa hyödyntävän turboahtimen, suorasuihkutuksen ja sylinterien lepuutuksen avulla.

Korimallit ovat selvillä, eli Focus ST:tä saa jatkossakin sekä viisiovisena hatchbackina että farmarina.
Korimallit ovat selvillä, eli Focus ST:tä saa jatkossakin sekä viisiovisena hatchbackina että farmarina. (Kuva Ford)

Ovaalimerkki irrottaa jo uuden Fiesta ST:n 1,5-litraisesta kolmipyttyisestä koneesta 131 hevosvoiman litratehon, eli Focus ST:nkin tehotavoite on saavutettavissa. Kompaktiluokan sportti-Fordista on ollut tarjolla myös dieselmoottorinen ST, jossa on käytetty kaksilitraista nelosnakuttajaa. Se on kahmaissut itselleen Euroopan markkinoilla lähes puolet ST:n myynnistä, joten seuraajastakin esitellään dieselversio.

Siitä ei ole kuitenkaan vielä tietoa, kutistetaanko nakuttajankin iskutilavuus 1,5 litraan vai saako se pysyä kaksilitraisena. Korimallit ovat sen sijaan selvillä, eli Focus ST:tä saa jatkossakin sekä viisiovisena hatchbackina että farmarina. Ford näkee sporttimallit tärkeänä erottautumiskeinona kompaktiluokassa, ja siksi niihin halutaan panostaa jatkossakin.

Focuksen perusversiot esitellään ilmeisesti jo loppuvuodesta, ja ST:n lanseerausvuoro koittaa ensi vuoden keväällä. Perus-Focukset ja Vignale-luksusmalli tulevat kuitenkin myyntiin vasta vuoden 2018 syksyllä, eli ne eivät saa kuin muutaman kuukauden etumatkan ST:hen nähden.

Lähde Autocar

Kommentoi Facebookissa