Arkkipiispa Leo vieraili Golgatan kappelissa Jerusalemissa

Suomen arkkipiispa Leo osallistui ortodoksiseen suuren ja pyhän perjantain ehtoopalvelukseen Golgatan kappelissa Jerusalemissa.

Suomen arkkipiispa Leo osallistui ortodoksiseen suuren ja pyhän perjantain ehtoopalvelukseen Golgatan kappelissa Jerusalemissa. (Kuva Suomen ortodoksinen kirkko)

Palveluksen aikana pohdittiin erityisesti ihmisten kärsimystä viime aikojen terrori-iskuissa.

PÄÄSIÄINEN Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leo osallistui ortodoksiseen suuren ja pyhän perjantain ehtoopalvelukseen Golgatan kappelissa Jerusalemissa, Pyhän Haudan kirkossa. Kristuksen ristiltä ottamisen muiston palveluksen johti Jerusalemin ja koko Palestiinan patriarkka Teofilos III, jonka vieraana Leo vietti ristin ja ylösnousemuksen pääsiäistä.

– Ehtoopalveluksen lopussa kannoimme Herran palvelijoina yhdessä syntisillä käsillämme Kristuksen pyhän hautakuvan. Tuo Jeesuksen hautakuva, epitafios, plaštšanitsa, ei ole vain pyhä. Se on myös peljättävä, arkkipiispa Leo selvittää.

Hän sanoo miettineensä pyhän palveluksen aikana sitä, kuinka ihminen ei voi koskaan järjellä tai sydämellä ymmärtää kysymystä kärsimysten syistä. Erityisesti nyt, kun mielessä ovat olleet lähiviikkojen kärsimystä aiheuttaneet pommi-iskut Egyptissä, Pietarissa, Syyriassa ja Tukholmassa.

– Ainoa toivomme taitaa olla niissä sanoissa, joihin Jeesuksen haudannut autuas Nikodeemuskin tukeutui ”hän lähetti ainoan Poikansa maailmaan, antamaan meille elämän… Poikansa meidän syntiemme sovitukseksi”, arkkipiispa Leo sanoo.

Hän lähettää myös viestin pääsiäistä viettäville ihmisille. Arkkipiispa kertoo, että Jerusalemin Via Dolorosalla, katsellessaan kaupungin ihmisvilinää, kaiken terrorismin ja fanatismin keskellä hänen korvissaan kaikuivat ylösnousseen Jeesuksen sanat:

”Tämän käskyn minä teille annan: rakastakaa toisianne.”

Kommentoi Facebookissa